Mesec boja proti raku debelega črevesa in danke

Mesec boja proti raku debelega črevesa in danke

Rak debelega črevesa in danke (ali kolorektalni rak) je ena najpogostejših rakavih bolezni. V Sloveniji je najpogostejši rak, če upoštevamo oba spola, in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Na leto zboli več kot 1400 ljudi. Večinoma zbolijo ljudje po 60. letu, lahko pa tudi prej.

Rak debelega črevesa in danke je ozdravljiv, če je odkrit zgodaj, ko se še ne razširi po telesu. Zato je zelo pomembno, da prepoznamo prve znake in simptome bolezni ter takoj poiščemo zdravniško pomoč.

Dejavniki tveganja za to vrsto raka so starost, alkohol, kajenje, dedna obremenjenost, polipi, vnetne črevesne bolezni, mastna hrana živalskega izvora ter premalo surovega sadja, zelenjave in žit.

Bolezenski znaki so večinoma neznačilni, razlikujejo se glede na lego tumorja v črevesu. Nekaterim tumor ne povzroča veliko težav, drugi tožijo zaradi bolečin v trebuhu, napenjanja, sprememb v odvajanju blata, slabosti in bruhanja, krvi v blatu. Vendar je marsikateri od teh znakov povezan tudi z drugimi boleznimi prebavil, zato je rak debelega črevesa in danke velikokrat spregledan. V zgodnji fazi pogosto poteka brez bolezenskih znakov, zato so izredno pomembni preventivni pregledi, posebno po 50. letu starosti.

Krka proizvaja zdravilo kapecitabin, ki se uporablja za zdravljenje raka debelega črevesa in danke, raka želodca in raka dojk. S tem smo dopolnili svojo ponudbo onkoloških zdravil.