Jedilnik za lahko noč

Na miren, spokojen in razbremenjujoč počitek pod toplo odejo poleg ugodne temperature in vlage v spalnici, mraka, miru, ustaljenega ritma vstajanja in primerne postelje vpliva tudi prehrana. Znanstveniki so že večkrat dokazali povezavo med sestavo jedilnika in prehrambenimi navadami pa tudi načinom življenja čez dan s kvaliteto počitka in spanca. Večina ljudi še vedno verjame, da alkohol uspava, vendar pa po ugotovitvah znanstvenikov dejansko negativno vpliva na spanje.

Kaj je treba jesti, če imate težave z nočnim počitkom oziroma vas muči nespečnost? Česa se morate izogibati in kaj je koristno za dober spanec?
Skandinavski strokovnjaki poudarjajo, da se je poleg alkohola v večernih (bolj občutljivi posamezniki pa že v poznopopoldanskih) urah najbolje izogibati pravi kavi, čaju, kakavu, čokoladi in gaziranim pijačam (vsebujejo kofein in druga poživila). Vsa našteta živila (hrana in pijača) sodijo v skupino stimulansov.

Po drugi strani pa manjša količina manga, banan, kakija, riža, graha, različnih oreščkov, sira in rib v telesu stimulira proizvodnjo serotonina, snovi, ki spodbujajo spanec in koristijo nočnemu počitku – poskrbijo, da se umirimo ter postanemo dremotni, utrujeni in zaspani.

Kljub temu pa pri sestavi večernega jedilnika upoštevajte, da obilni obroki težko prebavljive hrane in pijače v poznih večernih urah pred spanjem negativno vplivajo na kakovost, intenziteto, globino in dolžino spanca.