Ali poznamo svoj kašelj?

Ali poznamo svoj kašelj?

Kaj nam pravzaprav sporoča kašelj?

Kašelj je naravni odgovor organizma na draženje dihalnih poti – žrela, grla, sapnika, bronhijev in pljuč. Večinoma ni nevaren, saj je njegova naloga, da iz dihal odstrani tujke in odvečno sluz ter tako telesu pomaga vzdrževati prehodnost dihalnih poti. Kadar je dolgotrajen ali pogost, pa je lahko simptom številnih bolezni.

Ločimo dva tipa kašlja – suhi in produktivni kašelj, pri katerem nastajata sluz in izmeček. Razlikovanje je pomembno zaradi izbire ustreznega zdravljenja.

Vzroki kašlja

Najpogostejši vzroki so okužba (bakterijska ali virusna) ter vdihavanje dražilcev (cigaretni dim, topila, prah, amonijak) ali alergenov. Vzdražena sluznica se vname in povzroči zožitev dihalnih poti, to informacijo o vnetju pa dobijo možgani, ki pošljejo navodilo v mišičje prsnega koša in trebušno prepono. Sporočilo povzroči skrčenje mišičja in eksploziven izdih – kašelj. Kašelj je torej nadzorovan odgovor živčnega sistema na vnetje. Drugi vzroki so redkejši, a morda resni, saj se v ozadju lahko skrivajo srčno popuščanje, rakavo obolenje dihal, astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen ali psihološka motnja.

Kdaj k zdravniku zaradi kašlja?

  • Če kašelj traja več kot teden dni in ni izboljšanja.
  • Če je telesna temperatura višja kot 38 °C.
  • Če se ob kašlju pojavi krvav izmeček.
  • Če se pojavijo bolečine v prsih.
  • Če kašelj spremlja bolečina v ušesih.
  • Če se pojavijo zasoplost, dehidracija ali zaspanost.
  • Pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev, je kašelj neobičajen simptom, zato je posvet z zdravnikom nujen.

Pomembna je pravilna izbira zdravila

Zdravila za zdravljenje kašlja delimo na antitusike in ekspektorante. Preden posežemo po enem ali drugem zdravilu, pa je pomembno, da vemo, ali se kašelj umirja ali je vedno bolj intenziven, ali se pojavlja podnevi ali ponoči, kako pogost in močan je, ali ga spremlja še kakšen drug simptom …

Simptomatsko zdravljenje je primerno pri akutnem kašlju, ki traja manj kot 3 tedne in je posledica virusne okužbe dihal. Velikokrat ga spremljajo simptomi prehlada ali gripe, zlasti vročina, bolečina v mišicah, razbolelo grlo, izcedek iz nosu in nočno potenje.

Suhi kašelj

Za zdravljenje so primerni antitusiki, ki zavirajo delovanje centra za kašelj in tako učinkovito ustavijo refleks kašlja. Njihov glavni namen je pomiritev kašlja, saj draži dihalne poti, pogosto izčrpava bolnika in zmanjšuje kakovost vsakdanjega življenja.

Centralno delujoči antitusik, ki zavira dražeč kašelj ne glede na njegov vzrok, je Panatus. Vsebuje zdravilno učinkovino butamiratijev citrat, ki zmanjšuje napetost bronhialnega mišičja, olajša dihanje in zmanjša bolečino v prsnem košu. Na voljo je v dveh jakostih – Panatus (20 mg) in Panatus forte (50 mg, 1,5 mg/ml) in v dveh oblikah – sirup (200 ml) in tablete (10 tablet). Jemlje se lahko pred jedjo ali po njej, primeren pa je za odrasle in otroke, starejše od 6 mesecev.

Produktivni kašelj

Za zdravljenje so primerni ekspektoranti, ki izkašljevanje lajšajo prek različnih mehanizmov.

Pri produktivnem kašlju skuša telo s kašljanjem odstraniti čezmerno sluz, ki nastaja ob vnetju. Sluz namreč poveča upor v dihalnih poteh, poslabša delovanje pljuč in poveča tveganje za dodatne okužbe, saj je dobro gojišče za mikroorganizme (dokaz je pogosto rumen ali zelen izmeček). Zato mora biti taka sluz čim prej odstranjena. Najbolje je, da imajo ekspektoranti trojno delovanje, saj se mehanizmi med seboj dopolnjujejo in s tem olajšajo izkašljevanje, tako da:

  • redčijo gosto sluz, ki se nabira v dihalnih poteh (sekretolitik),
  • zmanjšujejo lepljivost in viskoznost sluzi (mukolitik),
  • izboljšujejo delovanje epitelnih migetalk (sekretomotorik).

Solvolan® vsebuje zdravilno učinkovino ambroksol, ki redči gosto sluz, zmanjšuje lepljivost in viskoznost sluzi ter izboljšuje delovanje epitelnih migetalk. Na voljo je v obliki tablet in sirupa, kar omogoča enostavno prilagajanje odmerjanja. Je učinkovito in varno zdravilo za vso družino (za otroke od 2. leta dalje), deluje hitro in dolgotrajno in je za razliko od nekaterih drugih zdravil za lajšanje izkašljevanja brez interakcij, zato se lahko jemlje tudi sočasno z antibiotiki. Sirup ne vsebuje sladkorja, zato je primeren tudi za sladkorne bolnike.

Zdravili Panatus in Solvolan lahko v nekaj urah vplivata na potek kašlja, zmanjšata čas vnetja, trajanje bolezni in prenos okužbe ter pomembno izboljšata kakovost življenja. Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.