Je spet na sporedu kašelj?

Je spet na sporedu kašelj?

Začetek zime je skrajni čas, da razmislimo o higieni kašlja, če na to nismo pomislili že prej. Na avtobusih, v nakupovalnih središčih, kinodvoranah in povsod, kjer je veliko ljudi, vidimo, da marsikdo še vedno ne ve, kaj to pomeni. Je že res, da je zlasti v zaprtih prostorih kašljanje v roko boljše kot kašljanje v okolico, polno ljudi, a virusi prehlada prek neumitih rok in držal v avtobusu, kljuk na vratih in z rokovanjem potujejo naprej, neposredno do drugih ljudi. In posledično je, tako kot vsako leto znova predvajani božični filmi, prehlad spet na sporedu.

Eden od najpogostejših spremljevalcev prehlada v hladnejših dneh je kašelj, ki ima lahko različne nepredvidljive posledice. Predvsem pa je moteč in zaradi njega praznični dnevi hitro postanejo manj prijetni. Zato je pomembno, da ga prepoznamo in se ga lotimo.

Kašelj, ki je definiran kot eksplozivni izdih, je naravni obrambni mehanizem, saj pripomore k odstranjevanju tujkov in prašnih delcev iz dihalnih poti. O kašlju kot bolezenskem znaku pa govorimo takrat, kadar postane pogost in moteč. Je ena od najpogostejših težav, zaradi katere ljudje po vsem svetu iščejo zdravniško pomoč.

Kašelj je lahko akuten ali kroničen

Najpogostejši vzrok za akutni kašelj je virusna ali bakterijska okužba dihal. Akutni kašelj je zvest spremljevalec prehlada, pogosto pa se pojavlja tudi ob bolezenskih stanjih, kot so različna akutna vnetja dihalnih poti. O kroničnem kašlju govorimo, ko traja vsaj tri tedne, vzroki zanj pa niso nujno povezani z dihali (npr. želodčne bolezni). Pri tem kašlju je potreben obisk pri zdravniku.

Večna dilema – suhi ali produktivni kašelj?

Ločimo med suhim, dražečim kašljem in kašljem z izmečkom, ki se imenuje produktivni kašelj. Velikokrat se zgodi, da je suhi kašelj le prehodna faza in se v nekaj dneh spremeni v produktivnega. Pri tem se sluz zaradi motenega ravnotežja med nastajanjem, potovanjem in izkašljevanjem kopiči v dihalnih poteh, ovira potovanje zraka in otežuje dihanje. Produktivni kašelj se zato pojavlja v obliki napadov po globokem vdihu, ki sluz (izmeček) potisnejo navzgor proti grlu in žrelu.

Če gostejša in odvečna sluz ostaja v dihalnih poteh ali se okužba razširi na spodnja dihala, se lahko pojavijo zapleti. V prsnem košu med kašljanjem nastajajo razmeroma visoki tlaki in hitrosti, ki sicer pomagajo pri čiščenju dihalnih poti, povzročijo pa lahko tudi raznovrstne težave, ki v nekaterih primerih izrazito zmanjšajo kakovost življenja. Med drugim se lahko pojavi izčrpanost ali pa je motena prekrvitev prsnega koša.

Verjetno se je že vsakemu od nas zgodilo, da nam je kašelj prekrižal načrte. Celo praznične dni zlahka in zelo hitro prelevi v manj prijetne in naporne. Povzroči lahko veliko slabe volje, saj nas omejuje pri vsakodnevnih dejavnostih in zabavi. Zelo moti tudi počitek, saj tako pri odraslih kot pri otrocih zmanjša kakovost spanca.

Če se tudi na vašem sporedu pojavi kašelj, bodite pozorni in se ga pravočasno lotite. Tako lahko zmanjšate njegovo resnost in pogostost ter preprečite morebitne posledice in zaplete. Cilj lajšanja produktivnega kašlja je utekočinjenje goste sluzi, da jo lažje izkašljate. Zdravila, ki pomagajo zmehčati gosto sluz ter ublažijo oteženo dihanje in zmanjšajo jakost kašlja, se imenujejo ekspektoransi.

Ekspektoransa, ki se uporabljata pri produktivnem kašlju, sta tudi zdravili Herbion® bršljan pastile in Herbion® bršljanov sirup, ki sta varna in učinkovita rešitev za vso družino.

  • Sirup je primeren za otroke, stare 2 leti in več, ter za odrasle.
  • Pastile so primerne za odrasle in otrokestare 6 let in več.
  • Ne vsebujejo sladkorja.
  • So odličnega okusa.

Blagovni znamki Herbion® zaupajo uporabniki, farmacevti in zdravniki v več kot 30 državah. Že vrsto let pomaga lajšati težave s kašljem. Zdaj so poleg sirupov na voljo tudi pastile, ki so priročna rešitev predvsem za odrasle.

Če se simptomi kljub jemanju zdravila ne izboljšajo v 7 dneh, je potreben obisk pri zdravniku.

Besedilo obravnava zdravili brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.