Recite stop nadležnemu kašlju

Recite stop nadležnemu kašlju

redi čudovitega klasičnega koncerta, med predavanjem v do zadnjega sedeža polni predavalnici ali pa ponoči, ko si ne želimo nič drugega kot mirnega spanca, nas marsikdaj napade kašelj. Navadno se pojavi ob najbolj nepravem trenutku in nas zmoti pri kakšnem prijetnem opravilu, nam pokvari razpoloženje ali nas prikrajša za dober spanec ter tako negativno vpliva na kakovost našega življenja.

KAJ JE KAŠELJ?

Kašelj je vsem dobro znan, toda zapleten obrambni refleks telesa, ki očisti dihalne poti. Pomaga nam odstraniti tujke, ki nehote zaidejo v dihalne poti, in odvečno sluz. V tem primeru je potreben. Pogost in dolgotrajen kašelj pa je lahko znak bolezni. Najpogosteje gre za simptom prehlada.

Ali ste vedeli?

Zdrav človek v budnem stanju zakašlja 1- do 2-krat na uro.

ZAKAJ IN KAKO KAŠELJ NASTANE?

Kašelj nastane zaradi draženja sluznice dihal, do katerega pride zaradi dražil (npr. prahu, prehoda z mrzlega zraka na toplega), dehidracijeokužb ali celo blokade čustev (npr. žalosti). Dražljaj se po posebnih živčnih poteh prenaša do središča za kašelj v možganih, od koder pride ukaz za močno in nehoteno skrčenje mišičja, ki sproži izdih. Kašelj tako omogoči hitro odstranitev tujkov, sluzi in gnoja iz dihalnih poti. Spremlja pa lahko tudi številne bolezni, npr. bronhitis, pljučnico, pljučni edem in tuberkulozo.

DVE VRSTI KAŠLJA

Suh, dražeč kašelj se razvije zaradi okužbe ali vnetja zgornjega dela dihal. Ker pri tem ne nastaja sluz, ga imenujemo tudi neproduktivni kašelj. Zaradi lokalnega draženja sluznice se pojavlja v napadih, posebno ponoči, zato bolnika zelo izčrpa. Z zdravljenjem ga želimo pomiriti in odpraviti.

Pri mokrem, globokem kašlju zaradi okužbe ali vnetja spodnjega dela dihal nastaja preveč bronhialne sluzi, zato ga imenujemo produktivni kašelj. Sluz ovira prehod zraka v pljuča in iz njih. Z zdravljenjem želimo olajšati izkašljevanje.

DOKAZANO JE, DA KAŠELJ NEGATIVNO VPLIVA NA KAKOVOST ŽIVLJENJA (1)

Leta 2015 je bila opravljena študija, v okviru katere so v 29 evropskih državah merili vpliv kroničnega kašlja na kakovost življenja. Vključenih je bilo 1120 bolnikov, pri katerih so proučevali vpliv kašlja na vsakdanje aktivnosti, počutje, kakovost življenja in na druge družinske člane. Rezultati so pokazali, da kašelj poslabša kakovost življenja, saj je to v vseh merjenih parametrih potrdilo več kot 80 % sodelujočih.

Akutni kašelj človeka izčrpava in moti njegov počitek, hkrati pa se lahko razvije v kronični kašelj. Zato je smiselno, da ga začnete zdraviti pravočasno, pri čimer morate biti pozorni, da glede na vrsto kašlja izberete pravo zdravilo. Pri izbiri zdravila za samozdravljenje vam bo najbolje svetoval farmacevt v lekarni, če pa se kašelj po dveh tednih ne bo umiril, vam priporočamo, da obiščete zdravnika.

Zdravila za zdravljenje kašlja delimo na dve skupini:

  • antitusiki pomirjajosuh in dražeč kašelj,
  • ekspektoransi spodbujajo in olajšujejo izkašljevanje.

SPOČIJTE SE OD KAŠLJA S POMOČJO PANATUSA

Prava izbira pri suhem in dražečem kašlju je Panatus, ki ljudem že 30 let pomaga, da se spočijejo od kašlja. V tem času je postal antitusik št. 1 v Sloveniji. (2) Vsebuje butamiratijev citrat, ki preprečuje suh in dražeč kašelj ter zmanjšuje napetost bronhialnega mišičja, hkrati pa pomaga izkašljevati ter tako olajša dihanje in bolečine v prsih. Vse to ugodno vpliva na dihanje in na koncentracijo plinov v krvi. Deluje centralno, vendar se kemično in po učinkih razlikuje od opiatnih antitusikov, zato ne povzroča odvisnosti. Primeren je tudi za otroke in sladkorne bolnike.

SOLVOLAN VARNO OLAJŠA IZKAŠLJEVANJE (3, 4)

Pri produktivnem in mokrem kašlju pa je odlična izbira Solvolan, ki spada med t. i. ekspektoranse. Vsebuje ambroksolijev klorid, ki redči gosto sluz v dihalnih potehlajša izkašljevanjeblaži oteženo dihanjezmanjšuje draženje h kašlju in povečuje odpornost dihal proti okužbam. Varnost ambroksola je bila preverjena na več kot 15.000 bolnikih v več kot 100 kliničnih študijah, ki so potrdile, da je varen in da ga dobro prenašajo tako odrasli kot otroci. Primeren je tudi za nosečnice v 2. in 3. trimesečju, vendar morajo upoštevati običajne varnostne ukrepe v zvezi z uporabo zdravil med nosečnostjo. Prav tako ga lahko jemljejo astmatiki, saj ne povzroča bronhospazma. Jemlje se lahko sočasno z antibiotiki in drugimi zdravili. Delovati začne v 30 minutah, njegov učinek pa traja do 12 ur. Primeren je za vso družino in sladkorne bolnike.

1. Chamberlain SA et al. The impact of chronic cough: a cross-sectional European survey. Lung 2015; 193 (3): 401–8.

2. Prodajni podatki ePharma Market Slovenija, količinski in vrednostni tržni delež, januar 2019.

3. Malerba M, Ragnoli B. Ambroxol in the 21st century: pharmacological and clinical update. Expert Opin Drug Metab Toxicol 2008; 4 (8): 111929.

4. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Solvolan.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodila! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.