Boli me grlo. Ali imam covid?

Boli me grlo. Ali imam covid?

Simptomi, ki spremljajo covid-19, se s časom in z različicami spreminjajo. V nedavni raziskavi so ugotovili, da ima več kot polovica bolnikov, okuženih s trenutno prevladujočo različico koronavirusa, boleče in vneto grlo. Temu simptomu sledijo glavobol, zamašen nos in suh kašelj. (1)

Poleti je prehladnih obolenj manj, težave pa se pojavljajo zaradi klimatskih naprav, ki so del našega vsakdana v avtomobilih, pisarnah, trgovskih središčih. Velikokrat so nastavljene na prenizko temperaturo. Letos pa so simptomi, kot je boleče grlo, še pogostejši, najverjetneje zaradi novih podrazličic omikrona in njihovega hitrega širjenja.

Izguba okusa in vonja ni več med najizrazitejšimi simptomi covida-19

Nedavna raziskava pri bolnikih s covidom-19 je pokazala, da med glavnimi simptomi nič več ne prevladuje izguba okusa in vonja. Kar 58 % od približno 17.500 bolnikov je poročalo o vnetem grlu. Temu so sledili glavobol (49 %), zamašen nos (40 %) in suh kašelj (40 %). (1)

Kako si lahko pomagamo ob bolečem grlu?

Glede na razmere je prvi in pravi ukrep testiranje na SARS-CoV-2, ob pozitivnem rezultatu pa omejitev stikov in samoizolacija.

Zdravljenje virusne okužbe je simptomatsko in usmerjeno v čim hitrejše in čim učinkovitejše lajšanje simptomov vnetja. Ob bolečem grlu si lahko pomagamo z oralnimi antiseptiki v obliki pastil ali pršila, ki uničujejo mikroorganizme in preprečujejo širjenje okužbe. Boleče grlo pogosto spremlja bolečina, zato je pomembno izbrati zdravilo, ki bo odstranilo vzrok okužbe ter hitro olajšalo bolečino in vnetje.

Ob težavah zaradi okužbe naj bodo Septabene vaša prva izbira

Septabene vsebujejo benzidaminijev klorid iz skupine nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki olajšajo bolečino in zmanjšajo vnetje. Cetilpiridinijev klorid pa je širokospektralni antiseptik, ki odpravlja vzrok okužbe (viruse, bakterije, glivice). Hiter analgetični učinek (v manj kot 15 minutah) in dolgo delovanje (več kot 3 ure) te edinstvene kombinacije sta bila potrjena v mednarodni klinični raziskavi. Potrjeno je bilo tudi, da so Septabene učinkovito in varno zdravilo za zdravljenje simptomov bolečega grla. (3)

Edinstvena sestava zdravila Septabene zagotavlja TROJNO MOČ:

  • odpravlja vzrok okužbe,
  • hitro olajša bolečino,
  • blaži vnetje (rdečino, oteklino).

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.