Poletje, vas pa boli grlo? Gre za prehlad ali kaj drugega?

Poletje, vas pa boli grlo? Gre za prehlad ali kaj drugega?

Prehlad, ko je zunaj vroče in sije sonce? Ja, tudi to je mogoče. Prehlad se namreč ne meni za letne čase. Čeprav je pogostejši v hladnejših mesecih, nas lahko preseneti tudi poleti. Problem pa nastane, ker imata poletni prehlad in covid-19 zelo podobne simptome.

Zaradi sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije lahko poleti pričakujemo več prehladov, saj smo bili zaradi zaščitnih ukrepov manj izpostavljeni dihalnim virusom in je bil naš imunski sistem manj dejaven. Zato v tem prispevku povzemamo, kaj moramo vedeti o simptomih poletnega prehlada, kako se razlikujejo od znakov covida-19 in kaj storimo, če zbolimo.

Kaj povzroči poletni prehlad?

Najpogosteje zbolimo pozimi ali spomladi, saj se več zadržujemo v zaprtih prostorih, vendar tudi poleti prenos okužbe z ene osebe na drugo ni izključen. Virusi krožijo vse leto. Prehlad najpogosteje povzročijo koronavirusi, rinovirusi in respiratorni sincicijski virus (RSV), ki poleti ne izginejo. Z drugih koncev sveta, kjer je med našim poletjem zima, jih pogosto prinesejo popotniki.

Kateri so simptomi poletnega prehlada?

Simptomi prehlada so poleti enaki kot v kateremkoli drugem letnem času:

 • vneto grlo,
 • zamašen nos,
 • kašelj,
 • kihanje,
 • glavobol,
 • bolečina v mišicah.

Večina ljudi se pozdravi v 7 do 10 dneh, pri bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom ali pridruženimi boleznimi (astmo ali boleznimi dihal) pa se lahko razvijejo zapleti, kot sta bronhitis ali pljučnica.

Kakšna je razlika med poletnim prehladom in covidom-19?

Simptomi in znaki covida-19 in prehlada so si izjemno podobni, zato jih je zelo težko razlikovati. V obeh primerih se lahko simptomi, kot so vneto grlo, izcedek iz nosu in kašelj, pojavijo nenadoma.

Trenutno je edini zanesljivi način ločevanja obeh bolezni testiranje na covid-19. Ob polnem cepljenju je razmeroma majhna verjetnost za covid-19, vendar previdnost ni odveč. Tudi v tem primeru se svetujejo testiranje, zmanjšanje stikov na najnujnejše in nošenje zaščitne maske.

Zdravljenje poletnega prehlada

Prehlad tudi poleti zahteva počitek, priporočljivo je dovolj piti. Simptome lahko lajšamo tudi z zdravili brez recepta.

Ob simptomih prehlada pokličemo svojega zdravnika, se prepričamo o vzroku okužbe ter z odgovornim ravnanjem zaščitimo sebe in bližnje.

Kaj lahko storimo ob bolečem grlu?

Najpogostejši vzrok vnetja zgornjih dihal so virusi. Zdravljenje je simptomatsko ter usmerjeno v čim hitrejše in čim učinkovitejše lajšanje simptomov. Pomagamo si lahko z oralnimi antiseptiki v obliki pastil ali pršila, ki uničujejo mikroorganizme in preprečujejo širjenje okužbe. Boleče grlo pogosto spremlja bolečina, zato je izdelek za samozdravljenje še učinkovitejši, če vsebuje lokalni antiseptik s protibolečinskim učinkom.

Ob bolečem grlu je zelo pomembno, da zdravljenje začnemo takoj. Tako omejimo okužbo in si hitro povrnemo moči. Pri tem je ključno, da izberemo pravo zdravilo, ki odstrani vzrok okužbe ter hitro olajša bolečino in vnetje.

Trojna moč delovanja pastil in pršila Septabene

Septabene vsebujejo antiseptik cetilpiridinij in benzidamin. Ta edinstvena kombinacija učinkovin zagotavlja TROJNO MOČ delovanja.

 • Odpravlja vzrok okužbe.
 • Hitro olajša bolečino (že v 15 minutah).
 • Blaži vnetje (rdečico, oteklino).

Med širjenjem virusnih okužb, naj bo to pozimi ali poleti, so Septabene prva in prava izbira!

Da zmanjšamo prenos katerekoli okužbe, ne le covida-19, je smiselno upoštevati spodnje ukrepe.

 • Pogosto si umivamo roke z milom in vodo. Umivanje naj traja vsaj 20 sekund. Če milo in voda nista na voljo, uporabimo razkužilo za roke na osnovi alkohola.
 • Z neumitimi rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust.
 • Izognemo se vidno bolnim ljudem. Ob tesnem stiku nas lahko okužijo s kapljicami, izdihanimi ob kašljanju ali kihanju.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.