Kako hitro in učinkovito pozdraviti boleče grlo?

Kako hitro in učinkovito pozdraviti boleče grlo?

Boleče grlo se po navadi začne z blagim praskanjem in draženjem v grlu ali z oteženim požiranjem. Priporočljivo je, da se zdravljenje začne že ob prvih znakih, saj samo tako preprečimo širjenje okužbe in se izognemo poslabšanju simptomov. Prav tako je zelo pomembno izbrati ustrezno zdravilo.

Zdravila za boleče grlo se razlikujejo glede na delovanje:

  • lajšajo bolečino,
  • zmanjšujejo (zdravijo) vnetje in/ali
  • odpravljajo vzrok okužbe.

Pomembno je, da boleče grlo zdravimo celovito. Zato je priporočljivo izbrati zdravilo s kombinacijo učinkovin, ki odpravljajo vzrok okužbe ter olajšajo simptome in znake.

Lokalni anestetiki

Za lajšanje bolečine v grlu in pri požiranju se uporabljajo tudi lokalni anestetiki, ki zmanjšujejo občutek za bolečino, ker preprečujejo prenos signala za bolečino do možganov. Predel sluznice je zato omrtvičen, kar je za nekatere uporabnike lahko neprijetno.

Nesteroidna protivnetna zdravila (benzidaminijev klorid idr.)

Lokalna nesteroidna protivnetna zdravila (NSAR) za grlo lajšajo bolečino, obenem pa zmanjšujejo vnetje. Tako preprečujejo nastajanje snovi, ki so vključene v vnetne procese, kar zmanjšuje bolečino in znake vnetja (rdečino, oteklino, vroč občutek).

Ena od učinkovin v zdravilu Septabene je benzidaminijev klorid, ki spada v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil. Deluje protibolečinsko in protivnetno, ima pa tudi lokalni anestetični učinek.

Antiseptiki (cetilpiridinijev klorid idr.)

Pri vnetem in bolečem grlu ni pomembno samo to, da odpravimo bolečino in zmanjšamo vnetje. Če ne odpravimo vzroka, se okužba lahko razširi in bolečina traja dalj časa.

Antiseptiki so spojine, ki uničujejo mikroorganizme ali preprečujejo njihovo razmnoževanje. Učinkoviti so lahko proti virusom, bakterijam in/ali glivicam, kar je odvisno od načina njihovega delovanja. Na voljo so v pastilah, ustnih vodah in pršilih, kot samostojne učinkovine ali v kombinaciji z lokalnimi anestetiki ali nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

Druga učinkovina v zdravilu Septabene je antiseptik cetilpiridinijev klorid, ki uničuje mikroorganizme in preprečuje širjenje okužbe. Spada med širokospektralne antiseptike, saj deluje proti virusom, bakterijam in glivicam.

Prehranska dopolnila in medicinski pripomočki na zeliščni osnovi

Na trgu so tudi različna prehranska dopolnila in medicinski pripomočki na osnovi zelišč (npr. islandskega lišaja) ali medu. Na voljo so v obliki pastil, pršil in sirupov. Postopki registracije in dajanja na trg so drugačni kot pri zdravilih. Tudi po prihodu na trg njihova kakovost in učinkovitost nista tako strogo nadzorovani kot pri zdravilih brez recepta.

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju običajne prehrane in ne zdravljenju oziroma preprečevanju bolezni kot zdravila. Zakonodaja v zvezi z njimi je ohlapnejša, obravnava jih zakon o živilih.

Septabene – zdravilo brez recepta, ki olajša bolečino, zmanjša vnetje in odpravlja vzrok okužbe

Pastile in pršilo Septabene vsebujejo edinstveno kombinacijo dveh učinkovin (benzidaminijev klorid in cetilpiridinijev klorid) s trojnim delovanjem: lajšajo bolečino, zmanjšujejo vnetje in odpravljajo vzrok okužbe.

Hiter analgetični učinek (v manj kot 15 minutah) in dolgo delovanje (več kot 3 ure) te edinstvene kombinacije sta bila potrjena v mednarodni klinični raziskavi. (1) Potrjeno je, da so Septabene učinkovito in varno zdravilo za zdravljenje simptomov bolečega grla.

Protivirusno delovanje pastil z edinstveno kombinacijo benzidaminijevega klorida in cetilpiridinijevega klorida na virus gripe A in SARS-CoV-2 je potrjeno in vitro. (2, 3)

Septabene so prava izbira ob prvih znakih bolečega in vnetega grla, zato naj bodo vedno pri roki.

Literatura

  1. Košir P. Primerjalna raziskava terapevtske enakovrednosti med testnim in referenčnim zdravilom fiksne kombinacije 3 miligramov benzidaminijevega klorida in 1 miligrama cetilpiridinijevega klorida pri preiskovancih z vnetim žrelom, povezanim z okužbami zgornjih dihal. Med Razgl 2015; 54 (3): 433–42.
  2. Steyer A, Marušić M, Kolenc M, Triglav T. A Throat Lozenge with Fixed Combination of Cetylpyridinium Chloride and Benzydamine Hydrochloride Has Direct Virucidal Effect on SARS-CoV-2. COVID. 2021; 1(2):435-446. https://doi.org/10.3390/covid1020037
  3. Steyer A, Mikuletič T, Cerar Kišek T, Triglav T. Virucidna učinkovitost pastil s kombinacijo cetilpiridinijevega klorida in benzidaminijevega klorida na virus influence A. Med Razgl. 2022; 61 (1): 121–30.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.