Pokvarjen dan zaradi zamašenega nosu ponoči?

Pokvarjen dan zaradi zamašenega nosu ponoči?

Dihanje skozi usta in suho, boleče žrelo … Zamašen nos ne pokvari le našega počutja podnevi, ampak lahko vpliva tudi na ritem dihanja ponoči in poslabša kakovost spanja. Slabše telesno počutje se kaže tudi v našem razpoloženju.

Ni nujno, da se nos zamaši zaradi prehlada

Vzrok za zamašen nos je lahko vnetje krvnih žilic v nosni sluznici, kar povzroči njeno otekanje. V 85 % primerov vnetje spremlja zamašenost nosu, zaradi česar smo prisiljeni dihati skozi usta.

Kadar je imunski sistem oslabljen, se poveča tveganje za okužbe. Dovzetni postanemo za viruse in alergene, v nosu se nabira sluz in lahko nas začnejo boleti sinusi.

Najpogostejši vzroki oteženega dihanja skozi nos so infekcije, nastale zaradi prehlada, gripe, vnetja sinusov ali alergij. Na zdravje nosu pa lahko vplivajo tudi položaj med spanjem in suhi ali zaprašeni prostori.

ALI STE VEDELI? V nosu se uniči oz. ostane od 80 do 90 % mikroorganizmov, ki v dihala vstopajo z dihanjem. V času prehladov je nosna sluznica izsušena, zato zaščitna funkcija nosu oslabi in možnost okužbe se lahko zelo poveča – nos se lahko hitro zamaši.

Vpliv na telesno in duševno počutje

Zamašen nos lahko vpliva tudi na zaznavanje vonja in okusa, zato hrana izgubi aromo. Pogosto se ne počutimo dovolj dobro, da bi opravljali vsakodnevne naloge, na primer domača opravila.

Vse to vsekakor ne pripomore k dobremu počutju čez dan, ponoči pa se stanje še poslabša. Številni ljudje imamo težave z dihanjem, zato ponoči slabo spimo in smo bolj izpostavljeni stresu. Pogosto premlevamo, kaj bo prineslo jutro in naslednji dan. Zjutraj ugotovimo, da se je zaradi dihanja skozi usta naše žrelo izsušilo in smo zato žejni.

ALI STE VEDELI? Vnetje nosne sluznice se pri odraslih vseh starosti v povprečju pojavi od 2- do 5-krat na leto in močno vpliva na kakovost življenja. Najbolj moteč simptom je zamašen nos, saj poslabša vonj in okus ter moti spanec.

Kako se spopademo z zamašenim nosom?

Nos lahko odmašimo na veliko načinov. Pri prvih znakih prehlada je najobičajnejše izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Strokovnjaki priporočajo tudi redno izpiranje zdravega nosu, saj s tem pomagamo nosni sluznici, ki je že v običajnih pogojih izpostavljena velikemu stresu.

Proti zamašenemu nosu pomagajo tudi topli obkladki. Brisačo namočimo v toplo vodo, jo ožmemo in položimo na nos in čelo. Toplota dobro dene in lajša vnetje v nosnicah.

Vaš nos je dragocen inštrument. Ko je zamašen, s tem ni oteženo le vaše dihanje, tudi počutite se slabše in ste zato verjetno manj učinkoviti. Kadar želimo nos hitro in učinkovito odmašiti, lahko v najbližji lekarni kupimo pršilo za nos. Na trguje je veliko pripravkov. Zaradi dvojnega delovanja pa je priporočljiv Septanazalki učinkuje že v prvih minutahHitro odmaši nos, varuje in celi poškodovano sluznico ter olajša dihanje podnevi in ponoči.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.