Vaš nos, vaš inštrument – odkrijte njegove presenetljive funkcije

Vaš nos, vaš inštrument – odkrijte njegove presenetljive funkcije

Nos je del dihalnih poti. Skrbi za vnos kisika in izdihavanje ogljikovega dioksida. Vendar bi bila za to dovolj že preprosta luknja na obrazu, človeški nos pa je tako zelo kompleksen del telesa, da mora imeti še druge funkcije. Nedvomno je dragocen inštrument – tako v svoji glavni vlogi kot v številnih podpornih vlogah. In katere so te vloge?

Vonjanje

Človeški nos je natančen inštrument za vonjanje. Zazna lahko več kot trilijon (1018) vonjav. Voh ima tako pri živalih kot pri ljudeh enake naloge – pomaga pri iskanju hraneizogibanju nevarnosti in iskanju primernega partnerja. Če hrana dobro diši, telo dobi signal, da je užitna. Po drugi strani pa vonj po gnitju opozarja, naj take hrane ne zaužijemo. Prav tako nas lahko posvari pred nevarnostmi in nam s tem omogoči pravočasen umik na varno. Podobno kot živalim nam nos lahko pomaga pri izbiri partnerja. Telesni vonj vpliva na spolno privlačnost in na izbiro popolnega partnerja morda vpliva še bolj kot videz.

Okušanje

Nos prispeva tudi k dojemanju okusa, ki je kombinacija številnih dražljajev: okusa hrane na jeziku in vonja, ki ga zaznamo z nosom. Zamašite si nos in poskusite različne jedi. Je okus še vedno isti?

Čiščenje zraka in zaščita

Pomembna funkcija človeškega nosu je tudi čiščenje majhnih delcev. V nosnicah so številne dlačice, ki delujejo kot filter in ulovijo prah in umazanijo iz zraka, še preden prideta do pljuč.

Prav tako je nos pomemben del imunskega sistema in prva obrambna linija pred mikrobi, ki se prenašajo z zrakom. Dlačice in sluz, ki nastane v posebnih celicah in sinusih, skupaj s prahom pobirajo viruse in bakterije. Ob okužbah se količina sluzi povečapostane gostejša in spremeni svojo barvo v rumeno ali zeleno. Odstranite jo lahko z izpihavanjem nosu.

Ogrevanje in vlaženje zraka

Neprečiščeni zunanji zrak na telo ne vpliva najbolje, saj lahko poškoduje občutljive celice v pljučih. Na poti skozi nosnice pa se ovlaži in segreje na primerno temperaturo. Tudi na poti zraka iz nosu lahko nos zadrži vlažnost, če je to potrebno za hidracijo telesa.

Govorjenje in poslušanje

Pretok zraka, ki potuje skozi nos, vpliva na zven glasu, zato je vaš glas drugačen, ko ste prehlajeni. Prav tako je pomemben pri poslušanju, saj je prek Evstahijeve cevi povezan s srednjim ušesom. Ob nosni kongestiji se lahko te cevi zamašijo, to pa lahko poslabša sluh, kar se lahko zgodi ob hudem prehladu.

Nedvomno je vaš nos dragocen inštrument in pri prehladu trpijo vse njegove funkcije. Pršila za nos, kot je Septanazal, vam pomagajo odmašiti nos in mu pomagajo ozdraveti, s čimer svojemu nosu hitreje povrnete njegove funkcije.

Poskrbite za zdravje svojega nosu, da boste čim bolj uživali življenje.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.