Verjetno ni samo prehlad

Verjetno ni samo prehlad

Kaj je značilno za prehlad?

Prehlad je virusno obolenje sluznice žrela, nosu in obnosnih votlin, ki ga spremljajo splošna utrujenost, bolečina v žrelu, izcedek iz nosu, zamašen nos ter suh in dražeč kašelj. Lahko se pojavita tudi glavobol in rahlo zvišana telesna temperatura. Prehladi so najpogostejši od zgodnje jeseni do pozne pomladi. Navadno zbolimo po stiku z obolelo osebo, lahko pa tudi zaradi podhlajenih okončin. Sluznica dihal je takrat slabše prekrvljena, zato je veliko dovzetnejša za okužbo. Za nastanek prehlada je pomemben tudi duševni stres, saj slabi obrambni sistem telesa. Obolenje je blago do zmerno in traja od 7 do 10 dni. Antibiotiki ne zagotavljajo čudežne ozdravitve, ker niso učinkoviti proti virusom, ampak le proti bakterijam. Po nasvetu farmacevta v lekarni pa si lahko pomagamo z zdravili, s katerimi omilimo simptome.

Prehlad ali kaj več?

Vnetje žrela

Vnetje žrela je najpogosteje posledica virusnih okužb, na primer pri prehladu in gripi, lahko pa je tudi posledica drugih virusnih povzročiteljev. Nekateri med njimi sprožijo simptome in znake, ki celo spominjajo na bakterijske okužbe žrela. Virusno obolenje zgornjih dihal se lahko razširi na spodnja dihala, možen zaplet je tudi bakterijska okužba, na primer s streptokoki. Pojavijo se lahko visoka telesna temperatura, mrzlica, občutek slabosti, oteženo požiranje, glavobol, povečani mandlji in gnojne obloge na njih. V tem primeru moramo nujno k zdravniku, ki nam predpiše antibiotike, če sumi, da gre za okužbo z bakterijami. Če gre za virusno obolenje, antibiotiki niso učinkoviti, zato nam lahko predpiše le zdravila za lajšanje simptomov, ki so v lekarnah tudi sicer na voljo brez recepta.

Vnetje sinusov

Že prehlad praviloma spremlja virusno vnetje sinusov ali obnosnih votlin. Priporočamo uporabo kapljic za nos, ki zmanjšujejo izcedek iz nosu in nos odmašijo. Brez recepta so na voljo v lekarnah. Zdravljenje ne sme trajati več kot 5 dni. Če to ni dovolj, ga nadaljujemo po 3- do 5-dnevnem premoru. Če prehlad traja dalj časa, se lahko razvije bakterijska okužba, ki jo spremljajo gnojni izcedek iz nosu, enostranska bolečina in občutljivost v predelu sinusov, motnje voha, glavobol, zamašen nos, kašelj in vročina. Pri teh simptomih in znakih moramo nemudoma k zdravniku, saj je potrebno zdravljenje z antibiotikom.

Vnetje srednjega ušesa

Virusno obolenje sluznice žrela lahko vodi do vnetja srednjega ušesa, saj je to prek ušesne troblje (Evstahijeve cevi) povezano z žrelom. Ušesna troblja zaradi vnetja žrela nabrekne, zato v njej zastaja sluz. To bakterijam olajša vdor proti srednjemu ušesu, kjer povzročijo vnetje. Pri približno 25 % primerov so povzročitelji vnetja lahko virusi.

Vnetje srednjega ušesa je najpogostejše pri majhnih otrocih. Spremljajo ga bolečina v ušesu, glavobol, vročina, slabost, bruhanje in driska. Potrebno je zdravljenje z antibiotiki, ki jih lahko predpiše le zdravnik.

Glavobol, bolečina, zvišana telesna temperatura

Glavobol, bolečino v mišicah in sklepih ter zvišano telesno temperaturo, ki spremlja virusne in bakterijske okužbe, olajšamo z zdravili s protibolečinskim in protivročinskim delovanjem. Pri prehladu in gripi dobimo ta zdravila po nasvetu farmacevta v lekarni tudi brez recepta. Odrasli jih lahko jemljemo do 5 dni, otroku pa jih smemo dajati do 3 dni. Če težave ne minejo ali pa se pojavijo simptomi in znaki, ki kažejo na hujše obolenje, je nujen obisk pri zdravniku. Ob morebitnem nujnem zdravljenju z antibiotiki lahko zdravila za lajšanje bolečine in zniževanje zvišane telesne temperature predpiše tudi zdravnik.