Izboljšati koncentracijo in delovni spomin

Izboljšati koncentracijo in delovni spomin

Se vam pogosto dogaja, da se ne morete zbrati, ko bi bilo to najbolj potrebno? Ali okoli sebe gledate sodelavce, ki naloge opravijo dobro in pravočasno, poleg tega pa so vedno polni inovativnih idej in vizij? Tudi vi se trudite, pa vam ne gre in ne gre. Zadolžitve se nabirajo, vi pa begate od ene naloge do druge in na koncu dneva ugotovite, da niste naredili nič. Vzrok za te težave so lahko motnje prekrvljenosti možganov.

Včasih so menili, da se slabši spomin in koncentracija pojavita po 50. letu. Danes pa se te težave zaradi nezdravega načina življenja lahko pojavijo že veliko prej. Do njih pride zaradi slabše oskrbe možganov s kisikom in glukozo, kar se na začetku kaže v slabši koncentraciji in slabšem spominu. K motnjam prekrvljenosti prispevajo tudi zvišan krvni tlak in bolezni srca, sladkorna bolezen ter dedna nagnjenost. Kajenje, neustrezna prehrana in premajhna telesna aktivnost lahko stanje še poslabšajo.

Si lahko pomagamo sami?

Za daljšo mladost, zdrav um, življenjski optimizem in kakovost življenja veliko storimo sami. Skrbimo lahko za uravnoteženo in zdravo prehrano z malo živalskih maščob in veliko neprebavljivih vlaknin ter za redno telesno dejavnost in sprostitev na svežem zraku.

Pri začetnih motnjah prekrvljenosti si lahko uspešno pomagamo z zdravili, ki vsebujejo izvleček iz listov dvokrpega ginka (Ginkgo biloba). Več o tem …

Ginko biloba – od svetega tempeljskega drevesa do sodobnega zdravila

Dvokrpi ginko je najstarejša še živeča drevesna vrsta na svetu. Drevo lahko doseže starost 1000 let in je visoko celo 30 metrov. V mezozoiku, pred približno 150 milijoni let, je bil ginko razširjen po vsej Zemlji, tudi po Evropi. V ledeni dobi je izumrl, ohranil se je samo na Kitajskem, kjer njegove zdravilne učinke poznajo že 5000 let. Iz Kitajske so ga prenesli na Japonsko in v Korejo, kjer so ga častili kot sveto tempeljsko drevo. Kot okrasno drevo se je v 18. stoletju razširil po Evropi, kjer še danes krasi številne parke. Njegov zdravilni učinek izkoriščamo v zdravljenju motenj prekrvljenosti.

Katere aktivne učinkovine vsebuje ginko in kako delujejo?

Izvleček iz ginkovih listov vsebuje flavonske glikozide in terpene, katerih delovanje se med seboj dopolnjuje.

  • Flavonski glikozidi delujejo kot lovilci prostih radikalov. Izboljšujejo presnovo v možganskih celicah in širijo krvne žile ter s tem izboljšujejo prekrvljenost. Izboljšana prekrvljenost ni omejena le na možgane, ampak je opazna tudi na okončinah.
  • Terpeni zmanjšujejo zlepljanje krvnih ploščic. Kri je zaradi tega manj viskozna, zato je njen pretok boljši.

Učinki ginka v preventivi in zdravljenju

  • Izboljša prekrvljenost možganov ter oskrbo s kisikom in glukozo.
  • Flavonski glikozidi vežejo proste radikale in tako zmanjšajo propadanje celic.
  • Zaradi manjšega zlepljanja krvnih ploščic in širjenja krvnih žil se poveča pretočnost krvi.

Vsi ti učinki pripomorejo k večji zbranosti in boljšemu opravljanju vsakodnevnih aktivnosti.

Biti uspešni vse dni v tednu?

Se vam zdi to nemogoče? Pa vendar klinične raziskave dokazujejo, da je mogoče. Zdravila, ki vsebujejo izvleček iz ginkovih listov, po vsakem jutranjem odmerku izboljšajo delovni spomin in tako pripomorejo k doseganju boljših rezultatov.

Zdravila z izvlečkom iz ginka uporabljamo že vrsto let, saj so izredno varna, njihova učinkovitost pa je bila dokazana v številnih raziskavah.