Redna skrb za možgane ohranja vaš um v vrhunski formi

Redna skrb za možgane ohranja vaš um v vrhunski formi

Naši možgani so najpomembnejši organ, in ko so zdravi, zmorejo neverjetne reči. Pišejo simfonije, raziskujejo začetke vesolja, neizmerno se zaljubijo, naučijo se govoriti, pisati, uporabljati računalnike. Hudo je, če zbolijo. Na žalost bolezni možganov (to so nevrološke in psihiatrične bolezni) neposredno ali posredno prizadenejo kar tretjino Slovencev. Zato je pomembno vedeti, kako lahko poskrbimo, da bodo naši možgani čim dlje dobro delovali in ostali zdravi. Doc. dr. Koritnik pravi, da je recept, kako skrbeti za svoje možgane, enostaven: zadostna telesna dejavnost, pestra miselna dejavnost, zdrava prehrana, kakovostno spanje in izogibanje tveganim oblikam vedenja.

Pomembno je tudi sproščanje

Hiter življenjski ritem in velike količine informacij, s katerimi smo zasuti celo v prostem času, nas obremenjujejo in utrujajo. Prve posledice, ki se pokažejo v obliki razdražljivosti, zaskrbljenosti in potrtosti, radi spregledamo, ker se nam zdijo nepomembne. Motiti pa nas začnejo, ko se razrastejo v pozabljivost, zmanjšano koncentracijo, slabo organiziranost, napake pri delu in pomanjkanje volje.

Našo polno pozornost dobijo šele, ko se preselijo na telesno raven in nas prestrašijo s pospešenim bitjem srca, zakrčenimi mišicami, pogostimi glavoboli, potnimi in hladnimi dlanmi, slabostjo, izpuščaji, prebavnimi motnjami in podobnimi težavami.

Sprostitveni centri Term Krka in narava, v katero so umeščeni, zagotavljajo spokojno okolje, kjer je precej manj obremenjujočih dražljajev, ki jih doživljamo vsak dan, kar koristi tudi našim možganom. Čeprav morajo nenehno nekaj početi, da ostanejo v formi, jim moramo kdaj pa kdaj privoščiti počitek.

Danes moramo misliti na jutri

Skrb za zdravje možganov prinaša dolgoročne koristi. Pomagamo si lahko tudi z ginkom, ki je ena od najbolj proučevanih in raziskanih zdravilnih rastlin na svetu. To potrjuje tudi podatek, da je bilo o njem objavljenih že več kot 3480 znanstvenih člankov. Med njimi je veliko kliničnih študij, ki potrjujejo vlogo ginka pri preprečevanju motenj miselnih sposobnosti, kot sta spomin in zbranost, motenj prekrvitve okončin, vrtoglavice in šumenja v ušesih.

Učinkovitost in varnost izvlečka iz ginka potrjujeta tudi evropska in svetovna monografija, ki določata smernice za zdravljenje. Na slovenskem trgu je edino registrirano zdravilo brez recepta, ki vsebuje izvleček iz ginka, Bilobil, ki razširi krvne žile in izboljša pretok krvi v možganih ter tako izboljšuje miselne sposobnosti – koncentracijo in spomin. Na voljo je v lekarnah.