Možgani v različnih starostnih obdobjih

Možgani v različnih starostnih obdobjih

Pa poglejmo, kako se v različnih starostnih obdobjih spreminjajo miselne sposobnosti in kaj lahko naredite, da boste ohranili vitalnost svojih možganov.

20. leta in 30. leta

V tej starosti so miselne sposobnosti največje. Vrhunec dosežejo okoli 22. leta, vendar to traja le 5 let. Možgani so v tem obdobju sposobni oceniti situacije in informacije, razvili so ustrezne živčne poti za čustveni odziv. Upad miselnih sposobnosti je mogoče izmeriti le s psihološkimi testi. Redko opazite, da vaš spomin ni več tako dober kot prej in da rabite več časa za učenje novih stvari.

Pomembno je, da se naučite obvladovati stres, saj negativno vpliva na miselne sposobnosti – zmanjša se pozornost, pojavi se nemir, poslabša se motivacija. Uporaba Bilobila je primerna v času intenzivnega miselnega napora (npr. pri številnih obveznostih v službi, med študijem, v izpitnem obdobju ali pri drugih večjih umskih naporih) in v stresnih situacijah, saj zaradi antioksidativnega učinka zmanjšuje posledice oksidativnega stresa.

40. in 50. leta

Upad miselnih sposobnosti je opaznejši. Izsledki številnih raziskav so pokazali, da se sposobnosti za reševanje nalog v enem desetletju zmanjšajo približno za 3,5 %. Težave se začnejo pojavljati, ko morate dve nalogi opravljati sočasno ali pa morate pozornost hitro preusmeriti na novo nalogo. Izboljšujejo pa se druge miselne sposobnosti, predvsem besedni zaklad, splošno znanje, moralno presojanje, razumevanje socialnih okoliščin in nadzorovanje čustvenih odzivov.

Poleg telesne dejavnosti začnite možgansko vadbo, saj bo pripomogla h krepitvi spomina in pozornosti, izboljšanju vizualne pozornosti in sposobnosti reševanja problemov. Ponovno začnite igrati inštrument, berite knjige ali rešujte matematične naloge. Počnite prijetne stvari, ki vas zabavajo in ne bremenijo. Pomagate si lahko tudi z Bilobilom, ki izboljšuje miselne sposobnosti. Razširi krvne žile in izboljša prekrvitev možganov, s tem pa tudi oskrbo možganskih celic s kisikom in hranilnimi snovmi.

60. leta

V tem obdobju je že vidno krčenje možganov. Nekatere miselne sposobnosti upadajo, druge pa so v vzponu. Bolje razumete medsebojne odnose, bolj ste razumevajoči za težave in stiske drugih. Bolje tudi predvidite potek dogodkov in rešujete kompleksne situacije ter se pametneje odločate.

Svoje možgane stimulirajte z novim znanjem, na primer z učenjem tujih jezikov ali tečajem računalništva. Zaposlite jih z ustvarjalnimi igrami – rešujte križanke, rebuse, anagrame. Družite se ob igranju šaha ali kartanju, ob sodelovanju v pevskem zboru. Preberite knjigo, ki spada v nov žanr, obiščite galerijo sodobne umetnosti ali si oglejte nenavadno gledališko predstavo. Pogovarjajte se o stvareh, ki ste jih doživeli.

V klinični raziskavi se je že po enem mesecu pokazalo, da redno jemanje Bilobila lahko pomaga izboljšati miselne sposobnosti, kot sta spomin in koncentracija. Za optimalni učinek priporočamo jemanje 2 kapsul na dan (tj. dnevni odmerek po 240 mg). Za dolgotrajnejši učinek svetujemo, da ga jemljete najmanj 3 mesece, lahko tudi dlje.

70. in 80. leta

Spremembe, ki so se začele v prejšnjem desetletju, se običajno nadaljujejo. Nekatere sposobnosti se izboljšujejo, druge pa upadajo. Bolj ste usmerjeni v okolje in pozorni do ljudi okoli sebe.

Vse, kar smo napisali pri prejšnjih življenjskih obdobjih, tudi v tem lahko prispeva k dobremu zdravju možganov in krepitvi miselnih sposobnosti. Še pomembnejša postaja bogata mreža prijateljev in znancev ter redno druženje z njimi. Družite se tudi z najmlajšimi, z vnuki, pripovedujte jim o preteklosti, zgodbe iz svoje mladosti, berite jim na glas in se igrajte z njimi. Vsaka skupna aktivnost naj bo zabava, ki vas povezuje.

Bilobil je naravnega izvora in je edino zdravilo z ginkom v Sloveniji, pri katerem sta učinkovitost in varnost klinično potrjeni. Razširi krvne žile in izboljša pretok krvi v možganih ter tako krepi delovanje možganskih celic.