Druge bolezni srca in žilja

Druge bolezni srca in žilja

Poznamo več bolezni srca in žilja. Vsaka od njih ima različne posledice, zato jih je treba dobro poznati, da bi jih lahko s preventivnimi ukrepi preprečevali oziroma odložili njihov začetek.

Ali vaše srce popušča?

Ali vaše srce popušča?

Zdravo srce udari od 60- do 100-krat na minuto, 100.000-krat na dan, 36.500.000-krat na leto. Srce odraslega človeka vsak dan prečrpa od 6000 do 7000 litrov krvi in nas s tem ohranja pri življenju. Tega se pogosto ne zavedamo, dokler se ne soočimo s prvimi tegobami zaradi bolezni srca in žilja.

Prva pomoč – ukrepati moramo hitro

Prva pomoč – ukrepati moramo hitro

Pri srčnem infarktu in možganski kapi je pomembno, da hitro ukrepamo. Bolnik s srčnim infarktom je v prvih urah ogrožen predvsem zaradi možnosti, da pride do migetanja prekatov (fibrilacije ventriklov). Ta motnja srčnega ritma je smrtno nevarna in jo lahko prekinemo le z defibrilacijo. Zato je treba hitro ukrepati in poklicati pomoč.

Arterijska bolezen nog

Arterijska bolezen nog

Kadar so prizadete arterije spodnjih ali zgornjih okončin (prizadetost zgornjih okončin je veliko redkejša), govorimo o periferni arterijski bolezni (PAB).

Srčno popuščanje

Srčno popuščanje

Srčno popuščanje je kronična bolezen, ki je največkrat ne moremo povsem pozdraviti, lahko pa njeno napredovanje zelo upočasnimo z zdravili in drugimi ukrepi.