Ali vaše srce popušča?

Ali vaše srce popušča?

29. september, svetovni dan srca, nas spodbuja k zavedanju, da je treba za zdravo srce skrbeti vse dni v letu ter da je treba poskrbeti tudi za okolje, ki zdravju ne bo škodilo in bo omogočalo obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja.

Splošno znano, a še vedno prevečkrat spregledano dejstvo je, da je za zdravje odgovoren vsak sam. Z zdravim načinom življenja lahko preprečimo vsaj 80 % prezgodnjih smrti, katerih vzrok so bolezni srca in žilja. Prav te bolezni so najpogostejši vzrok smrti in vsako leto povzročijo prezgodnjo smrt 17,3 milijona ljudi na svetu, do leta 2030 pa naj bi se število povečalo že na 23 milijonov.

Izsledki zadnjih raziskav vzbujajo skrb, saj kažejo, da se srčno popuščanje pojavlja pri 2 do 5 % ljudi, pri starejših od 65 let pa delež presega 10 %. Srčno popuščanje je posledica različnih bolezni, ki slabijo delovanje srca. To so koronarna srčna bolezen (srčni infarkt, angina pektoris), visok krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk, bolezni srčne mišice (kardiomiopatije) in dolgotrajno pospešen srčni utrip. Med presnovnimi boleznimi je vse pomembnejši vzrok tudi sladkorna bolezen. Z nadziranjem ključnih dejavnikov tveganja, kot so nezdrava prehrana, neustrezne vrednosti holesterola v krvi, kajenje, pomanjkanje telesne dejavnosti in stres, lahko zmanjšamo tveganje za razvoj srčnega popuščanja.

Srčno popuščanje pomeni, da srce ni več sposobno učinkovito črpati krvi in telesu zagotoviti zadostne količine kisika in hranilnih snovi. Zaradi oslabelega delovanja se manjša iztisni volumen krvi, posledično pa tudi prekrvitev vsega telesa. Telo vključi obrambni mehanizem, s katerimi skuša izboljšati preskrbo s krvjo in kisikom.

Prepoznavanje bolezni

Razvoj bolezni je različen in je odvisen od tega, kako hitro nastane srčna poškodba.

akutnem srčnem popuščanju govorimo, kadar obsežna poškodba nastane naglo, težave so takojšne in hude. Najpogosteje gre za srčni infarkt ali vnetje srčne mišice. Ti bolniki potrebujejo takojšnjo zdravniško oskrbo, saj brez nje ne bi preživeli.

Simptomi kroničnega srčnega popuščanja so problematični predvsem zaradi počasnega razvoja bolezni. Bolezen se pogosto razvija brez simptomov, zato jo v začetni fazi lahko spregledata tako bolnik kot zdravnik. Najznačilnejši simptom je oteženo dihanje, ki ga spremlja tudi kašelj, kadar je stanje zelo resno. Drug pogost simptom je utrujenost, ki se pojavi že pri vsakdanjih opravilih. Zaradi težkega dihanja in posledično slabega krvnega pretoka je telesna zmogljivost okrnjena. Bolniki imajo zaradi slabe prekrvitve hladne okončine, kadar je stanje zelo resno, pa jim pomodrijo tudi prsti, ustnice in uhlji. Ko bolezen napreduje, začnejo otekati gležnji, kasneje pa vse spodnje okončine. Voda se nabira tudi v trebuhu in trebušnih organih, zato se poveča obseg trebuha. Srce se na nezadostno preskrbo s kisikom in hranili odzove s prsno bolečino, ki je značilna za napad angine pektoris. Ob pojavu prsne bolečine se moramo takoj posvetovati z zdravnikom.

Zdravljenje srčnega popuščanja

Zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja delimo na zdravila, ki podaljšujejo življenje (zavirajo napredovanje bolezni), in zdravila, ki izboljšujejo kakovost življenja (lajšajo simptome in znake). V nekaterih primerih se zdravniki odločijo tudi za kirurški poseg, s katerim naredijo obvod okrog zoženih koronarnih žil ali pa zamenjajo obolelo zaklopko.

Zdravila, ki podaljšujejo življenje

Zdravila iz skupine zaviralcev angiotenzinske konvertaze (zaviralci ACE) in antagonisti angiotenzinskih receptorjev (ARB) razširijo žile in s tem znižajo krvni tlak. Dodatno izboljšajo tudi delovanje žilne stene, s čimer omogočajo boljšo krčljivost žil in upočasnjujejo nastajanje oblog na žilni steni. Med učinkoviti in varni zdravili iz teh skupin spadata tudi perindopril in telmisartan.

Ključna zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja so blokatorji receptorjev beta, saj upočasnjujejo srčni utrip in izboljšajo presnovo v srčnomišičnih celicah. S tem izboljšajo delovanje srca. Najpogosteje predpisani zdravili iz te skupine sta karvedilol in bisoprolol.

Zdravila, ki izboljšujejo kakovost življenja

Antagonisti aldosterona so zdravila, namenjena bolnikom z zmernimi in hudimi simptomi srčnega popuščanja. Gre za blage diuretike, ki skrbijo za povečano izločanje vode iz telesa z urinom, hkrati pa ugodno vplivajo na vnetje srčne mišice. Digoksin je zdravilo, namenjeno bolnikom s srčnim popuščanjem ter hitrim in nerednim srčnim utripom. Z njim se nekoliko upočasni srčni utrip in izboljša krčenje srčne mišice. Nitrati so zdravila, ki razširijo srčne žile in tako zmanjšujejo srčno obremenitev, bolečino in porabo kisika v srcu.

Zdravila za srčno popuščanje moramo po zdravnikovih navodilih redno jemati. Le tako je mogoče doseči najugodnejše učinke zdravil in s tem najučinkovitejše zdravljenje srčnega popuščanja.

Življenje s srčnim popuščanjem

Za zdravo življenje obstaja veliko koristnih nasvetov, upoštevati pa je treba tudi zdravstveno posameznikovo stanje in zmožnosti. Veliko pozornosti je treba nameniti prehrani, saj čezmerna telesna teža dodatno obremenjuje delovanje srca. Obroki naj bodo skromni, omejiti je treba vnos soli. Za srčno popuščanje je namreč značilna tudi žeja, ki se stopnjuje z razvojem bolezni.

Telesna dejavnost

Čeprav se bolniki hitro utrudijo, je zmotno prepričanje, da potrebujejo več počitka kot rekreacije. Med nefarmakološkimi načini zdravljenja srčnega popuščanja ima prav redna telesna dejavnost zelo pomembno mesto. Zdravniki vsem stabilnim bolnikom svetujejo redne, posamezniku prilagojene aerobne vaje, razen pri akutnem poslabšanju. S tem se lahko občutno izboljša zmogljivost, zmanjša se možnost nenadnega poslabšanja in tako se izboljša tudi kakovost življenja. Poleg tega redna telesna dejavnost izboljša dihalno funkcijo, poveča porabo kisika ter pomaga urejati in vzdrževati krvni tlak, krvni sladkor in telesno težo.