Srčno popuščanje

Srčno popuščanje

Kaj je srčno popuščanje?

O srčnem popuščanju govorimo, kadar srce krvi po telesu ne poganja tako učinkovito kot pri zdravih ljudeh. Diagnoza večino bolnikov prestraši, čeprav nikakor ne pomeni, da bo srce v kratkem popolnoma opešalo in prenehalo delovati.

Do srčnega popuščanja pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki najpogosteje nastane ob srčnem infarktu ali zaradi vnetja srčne mišice, manj pogosto pa zaradi zvišanega krvnega tlaka, bolezni zaklopk ali drugih bolezni srčne mišice. Nemalokrat vzroka ne ugotovimo.

Srčno popuščanje je kronična bolezen, ki je največkrat ne moremo povsem pozdraviti, lahko pa njeno napredovanje zelo upočasnimo z zdravili in drugimi ukrepi.

Kako deluje srce

Srce je mišica, velika približno kot človeška pest. Leži za prsnico, njegova ključna naloga pa je poganjanje krvi po telesu. Tako zagotavlja preskrbo organov in tkiv s hranilnimi snovmi in kisikom.

Količina krvi, ki jo mora prečrpati srce, je odvisna od presnovnih potreb organov in tkiv. Ko počivamo, so presnovne potrebe našega telesa majhne, zato srce poganja kri počasneje. Ko smo telesno dejavni, se presnovne potrebe zelo povečajo, zato srce poganja kri veliko hitreje.

Telesna dejavnost ni edino stanje, ko mora srce kri poganjati hitreje. Obremenjeno je tudi pri visoki vročini in nekaterih razmeroma pogostih boleznih, kot so čezmerno delovanje ščitnice, slabokrvnost in bolezni zaklopk.

Vzroki za nastanek srčnega popuščanja

Srčno popuščanje pravzaprav lahko povzroči vsako akutno srčno obolenje. Najpogostejši vzrok v razvitem svetu je ishemična srčna bolezen, tj. zoženje koronarnih arterij (žil, ki prehranjujejo srčno mišico) zaradi maščobnih (aterosklerotičnih) oblog, ki nastanejo v žilni steni. Kronično slaba prekrvitev srca vodi v srčno okvaro. Zaradi nenadne žilne zapore nemalokrat pride do nenadnega odmrtja dela srčne mišice (akutni srčni infarkt).

Pogosti vzroki srčnega popuščanja so tudi:

 • dolgotrajno zvišan krvni tlak,
 • bolezni srčnih zaklopk,
 • bolezni srčne mišice (kardiomiopatija),
 • prirojene srčne bolezni,
 • okužbe srčne mišice (miokarditis),
 • sladkorna bolezen,
 • nekatere motnje srčnega ritma,
 • bolezni ščitnice,
 • nekatera revmatološka obolenja,
 • čezmerno pitje alkohola in jemanje drog (predvsem kokaina),
 • nekatere oblike kemoterapije (zdravljenje rakavih obolenj).

Te bolezni so lahko prisotne več let ali celo desetletij, preden se razvije srčno popuščanje. Ključna mehanizma, prek katerih navedene bolezni pripeljejo do srčnega popuščanja, sta zmanjšanje črpalne sposobnosti srca in omejitev količine krvi, s katero se ob vsakem utripu napolni levi prekat.

Kako pogosto je srčno popuščanje?

Srčno popuščanje je pravzaprav ena redkih bolezni, vendar njena pogostost narašča. Ocenjujejo, da je v Evropi približno 10 milijonov ljudi s srčnim popuščanjem. V Sloveniji natančnega registra nimamo, po nekaterih predvidevanjih pa naj bi bilo bolnikov s to boleznijo okrog 40.000.

Simptomi in znaki srčnega popuščanja

Da gre za srčno popuščanje, zdravnik posumi na osnovi bolnikovih težav in kliničnega pregleda. Bolniki z blagim srčnim popuščanjem navadno tožijo zaradi večje utrujenosti, zmanjšane telesne zmogljivosti (predvsem pri hoji v hrib ali po stopnicah) in dušenja ob telesnem naporu. Bolniki z ishemično srčno boleznijo tožijo tudi zaradi bolečine za prsnico, ki se pogosto širi v vrat, hrbet ali levo roko.

Bolniki z bolj razvitim srčnim popuščanjem imajo podobne težave. Pojavljajo se že ob blagih telesnih naporih, lahko celo v mirovanju. Navadno izpostavijo dušenje v mirovanju in otekanje v spodnje okončine (edemi) in trebuh, kar je ravno tako posledica srčnega popuščanja in kaže na relativno napredovalo bolezen.

Kako zdravnik postavi diagnozo srčnega popuščanja?

Ob sumu, da gre za srčno popuščanje, je treba za potrditev diagnoze pri vsakem bolniku opraviti laboratorijske preiskave, elektrokardiogram in rentgensko slikanje prsnih organov. Če preiskave potrdijo sum, je treba narediti še ultrazvok srca. Ta je ključen za postavitev končne diagnoze in natančno opredelitev delovanja srca.

Zdravljenje srčnega popuščanja

Srčno popuščanje je v veliki večini primerov kronična bolezen, ki je z ukrepi, ki so nam na voljo, žal še ne moremo v celoti pozdraviti. Zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja delimo na zdravila, ki podaljšujejo življenje (zavirajo napredovanje bolezni), in zdravila, ki izboljšajo kakovost življenja (lajšajo simptome in znake srčnega popuščanja). V nekaterih primerih (npr. pri koronarni bolezni ali bolezni zaklopk) se poleg zdravil odločimo tudi za kirurški poseg, s katerim naredimo obvode okrog zoženih koronarnih žil ali pa popravimo oziroma zamenjamo obolelo zaklopko.

Za uspešno zdravljenje srčnega popuščanja je pomemben individualni pristop, kar pomeni prilagoditev zdravljenja vsakemu bolniku posebej. Zato je pomembno, da se bolnik na začetku s kardiologom pogovori in mu pove, kaj pričakuje od zdravljenja. Le tako bo lahko zdravljenje optimalno.

Zdravila, ki podaljšujejo življenje

Zaviralci angiotenzinske konvertaze (zaviralci ACE) in antagonisti angiotenzinskih receptorjev (ARB)
Zdravila iz teh dveh skupin razširijo žile in s tem znižajo krvni tlak. Izboljšajo tudi presnovo v srčnomišičnih celicah in zmanjšujejo nastajanje brazgotinskega tkiva v srčni mišici. S tem srcu omogočajo, da učinkoviteje poganja kri po telesu. Učinkoviti in varni zdravili iz teh skupin sta tudi perindopril in valsartan.

Blokatorji receptorjev beta
To so ključna zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja, saj upočasnjujejo srčni utrip in izboljšajo presnovo v srčnomišičnih celicah. S tem izboljšajo delovanje srca. Pogosto uporabljeno zdravilo iz te skupine je karvedilol.

Zdravila, ki izboljšajo kakovost življenja

Antagonisti aldosterona
Predpisujemo jih bolnikom z zmerno ali hudo simptomatiko srčnega popuščanja. V osnovi gre za blage diuretike, ki hkrati ugodno vplivajo tudi na vnetje srčne mišice in zmanjšujejo brazgotinjenje.

Digoksin
Navadno ga uporabljamo pri bolnikih s srčnim popuščanjem ter hitrim in nerednim srčnim utripom. Z njim nekoliko upočasnimo srčni utrip in izboljšamo krčenje srčne mišice.

Diuretiki
Z njimi iz telesa odstranimo presežek tekočine. Tako zmanjšamo otekline nog in trebuha, zaradi manj tekočine v pljučih pa se zmanjša tudi občutek dušenja.

Nitrati
Razširijo srčne žile, kar zmanjšuje srčno obremenitev, bolečino in porabo kisika v srcu.

Zdravila za srčno popuščanje je treba jemati redno! Le tako lahko dosežemo najugodnejše učinke zdravil in s tem najučinkovitejše zdravljenje srčnega popuščanja.

Pomembno je, da bolnik natančno pozna imena in odmerke zdravil, ki jih jemlje. Najbolje je, da ima seznam zdravil vedno s seboj. Tako zdravniki natančno vedo, katera zdravila jemlje, v kakšnem odmerku in kako pogosto.

Napredovalo srčno popuščanje

Pri bolnikih z napredovalim srčnim popuščanjem je bolezen srca napredovala do te mere, da je samo z zdravili ne moremo več učinkovito zdraviti. Telesna zmogljivost bolnikov z napredovalim srčnim popuščanjem je navadno zelo slaba, zadihajo se že pri kratkotrajni hoji po ravnem, hoje po stopnicah pogosto ne zmorejo več. Navadno navajajo otekanje v noge in trebuh, zaradi težav z dihanjem pa morajo spati z dvignjenim vzglavjem.

Bolnike z napredovalim srčnim popuščanjem je treba zdraviti z zdravili in tudi z drugimi metodami, med katere spadajo zdravljenje s krvotvornimi matičnimi celicami in z dvoprekatnim (resinhronizacijskim) srčnim spodbujevalnikom, mehanska podpora levega prekata in presaditev srca.

Kdo zdravi bolnike s srčnim popuščanjem?

Sum, da gre za srčno popuščanje, navadno postavi osebni zdravnik, diagnozo pa mora z ustreznimi preiskavami potrditi specialist kardiolog. Zelo pomembna je redna kontrola v kardiološki ambulanti. Pogostost kontrol določi kardiolog glede na stopnjo srčnega popuščanja in morebitne pridružene bolezni. Redne kontrole v specialističnih ambulantah so še posebej pomembne za bolnike z napredovalim srčnim popuščanjem, saj se lahko pri njih bolezen hitro poslabša. Za te bolnike obstaja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana v okviru programa za napredovalo srčno popuščanje in presaditve srca posebna ambulanta. Bolniki se lahko naročijo po telefonu (01) 522 24 36.

Zdravo življenje in srčno popuščanje

Poleg zdravil je pri zdravljenju srčnega popuščanja ključnega pomena zdrav življenjski slog.

Omejevanje soli je pomembno, saj pri bolnikih s srčnim popuščanjem preveč soli povzroči kopičenje vode v telesu, s tem pa se poslabšajo simptomi in znaki srčnega popuščanja. Za bolnike s srčnim popuščanjem je priporočen dnevni vnos 2 g soli (ena čajna žlička). Zavedati se morate, da to ni le sol, ki jo sami dodate hrani, temveč tudi sol, ki jo hrana že vsebuje. Izogibati se morate vnaprej pripravljeni hrani, juham iz vrečk ali slanim prigrizkom, hrano si raje pripravljate sami. Zaradi zmanjšanega vnosa soli se bo zmanjšal tudi občutek žeje, zato boste lažje obvladovali omejevanje tekočin.

Omejevanje tekočin je pomembno za obvladovanje simptomov in znakov srčnega popuščanja. Prepogosto pitje poveča otekanje in poslabša težave z dihanjem. V tem primeru moramo povečati odmerek diuretikov, da se znebimo odvečne tekočine.

Z discipliniranim omejevanjem pitja pomembno izboljšamo simptome in znake srčnega popuščanja, hkrati pa zelo zmanjšamo porabo diuretikov. Teh bolniki, ki dosledno upoštevajo omejevanje pitja, dostikrat niti ne potrebujejo ali pa jih jemljejo po potrebi vsakih nekaj dni. Koliko tekočine lahko popijete na dan, vam bo svetoval zdravnik.

Omejevanje maščob je potrebno zlasti z vidika preprečevanja koronarne bolezni. Če imate zvišan holesterol, je prvi ukrep sprememba prehrane. Jesti je treba hrano, ki vsebuje malo maščob. Če bo holesterol kljub temu ostal previsok, vam bo zdravnik predpisal zdravilo za zniževanje.

Redna telesna dejavnost je za bolnike s srčnim popuščanjem izjemno pomembna, saj krepi skeletne mišice in srce ter izboljša splošno počutje. Primerne so zlasti lažje in zmerne (aerobne) telesne obremenitve, kot so hoja, kolesarjenje po ravnem, plavanje. Večjim telesnim naporom (dvigovanje uteži, gorsko kolesarjenje ipd.) pa se je treba izogibati, saj lahko vodijo v poslabšanje srčnega popuščanja. Intenzivnost telesne dejavnosti seveda prilagodite stopnji srčnega popuščanja. O trajanju, intenzivnosti in vrsti telesne vadbe se posvetujte s svojim zdravnikom.

Prevelika telesna teža poslabšuje srčno popuščanje, saj odvečni kilogrami srce dodatno in po nepotrebnem obremenjujejo. Ob zmanjšanju telesne teže se lahko simptomi in znaki bistveno izboljšajo. O najprimernejšem načinu hujšanja se posvetujte s svojim zdravnikom.

Razvade, kot sta kajenje in čezmerno pitje alkohola, negativno vplivajo na srčno popuščanje. Zato je pomembno, da ne kadite in pijete le majhne količine alkohola.

Cepljenje proti gripi in pljučnici je priporočljivo, saj so bolniki s srčnim popuščanjem bolj dovzetni zlasti za okužbe spodnjih dihal. Če se okužba vseeno razvije, je najbolje, da čim prej obiščete izbranega osebnega zdravnika. Ta se bo odločil, ali potrebujete antibiotik, hkrati pa bo ocenil, ali je zaradi okužbe prišlo do poslabšanja srčnega popuščanja.

Povzeto po knjižici Srčno popuščanje, ki je izšla v Krkini zbirki V skrbi za vaše zdravje.