Ali bi vaše žile odlično opravile tehnični pregled?

Ali bi vaše žile odlično opravile tehnični pregled?

Odrasel človek ima v telesu približno 100.000 kilometrov žil. Dobro delovanje vseh telesnih organov lahko pričakujemo le, če so zdrave. Najpogosteje nanje negativno vplivajo posledice nezdravljenega zvišanega krvnega tlaka (hipertenzije) in zvišanega holesterola, ki ju imenujemo tudi »tiha morilca«. Zakaj je tako pomembno, da imamo zdrave žile ter urejene vrednosti holesterola in krvnega tlaka?

Naše žile se začnejo starati, takoj ko se rodimo. Struktura in delovanje arterij se spreminjata s staranjem – žile se razširijo, žilne stene so bolj togezadebelijo se in postanejo dovzetne za razvoj ateroskleroze. Pri nekaterih je ta proces pospešen, kar vodi v prezgodnji razvoj bolezni srca in žilja.

Žilni sistem bi lahko primerjali z avtocesto, ki se razveje v regionalne ceste, v skrajni točki pa v kolovoze … Seveda je najhuje, če se nesreča zgodi na avtocesti, promet ne gre nikamor, posledice pa so občutne tudi na regionalnih cestah, celo na kolovozih. Zelo podobno je pri žilah. Če je prizadeta ena od večjih, trpijo vse v njeni bližini. Zato moramo velike žile nujno zdraviti, kadar so zamašene ali drugače prizadete. prof. dr. Aleš Blinc, dr. med.

Prof. dr. Aleš Blinc, dr. med., pojasnjuje, da so pri osebah iz našega geografskega pasu in kulturnega okolja arterije v več kot 90 % primerov zamašene zaradi ateroskleroze. Gre za počasi napredujočo bolezen, med katero se v žilni steni nalagajo maščobe, vnetne celice in kalcij. Nastajajo obloge, ki lahko počijo, potem pa nastane strdek, ki navadno zapre veliko arterijo.

Glavni dejavniki tveganja za aterosklerozo so zvišan krvni tlak, zvišan holesterol LDL, kajenje, sladkorna bolezen in napredovala ledvična bolezen.

Kako nezdravljen zvišan krvni tlak vpliva na delovanje žil?

Prof. dr. Aleš Blinc, dr. med., pojasnjuje: »Vsi mislimo, da je krvni tlak nadvse enostavna zadeva, pa ni tako. Obstaja tudi povezava z maščobami v krvi, zelo pogosta je hipertenzija v kombinaciji s hiperlipidemijo. Redno gibanje je odlično zdravilo, saj zmanjšuje tveganje za hipertenzijo, izboljšuje presnovo in pozitivno vpliva na krvne lipide. Dolgotrajna nezdravljena hipertenzija nepovratno preoblikuje srce in žile, zato je zelo priporočljivo, da jo pravočasno odkrijemo in krvni tlak uravnavamo z zdravim življenjskim slogom, po potrebi tudi z zdravili.«

Tudi holesterol, drugi »tihi ubijalec«, ogroža zdravje naših žil. Kako pri pregledu prepoznate njegove posledice?

Prof. dr. Aleš Blinc, dr. med., odgovarja: »Pri zdravem človeku je priporočljivo, da vsakih nekaj let opravi laboratorijske preiskave, ki vključujejo lipidogram, pri čemer moramo biti pozorni zlasti na vrednosti škodljivega holesterola LDL.

Vemo, da je holesterol gradnik celičnih membran. Brez njega ne moremo živeti, vendar telo samo tvori količino, ki jo potrebujejo celice. Ne potrebuje dodatkov iz hrane ali iz delcev LDL. Ti so neke vrste odpadek presnove lipoproteinskih delcev z zelo majhno gostoto, ki celicam dovajajo gorivo, trigliceride. Delci LDL bi se morali čim prej odplakniti v jetra in prek žolča izločiti iz telesa. Kadar zaidejo v žilno steno, povzročijo veliko škodo. V našem kulturnem in kulinaričnem okolju imamo holesterola LDL bistveno preveč. Tega ne smemo ignorirati, ampak moramo kaj ukreniti.

Ob preventivnem pregledu zapišemo starost preiskovanca, njegov spol, vrednosti krvnega tlaka, morebitno sladkorno bolezen, povprašamo ga po kajenju in izmerimo vrednosti njegovega holesterola. Na podlagi vseh teh podatkov in tabel ocenimo stopnjo ogroženosti, potem pa svetujemo primerne ukrepe. Kadar menimo, da je ogroženost večja, kot pokaže preprosta ocena, z ultrazvokom pregledamo stene karotidnih arterij. Tako lahko precej natančno ocenimo stopnjo ogroženosti, še preden se pojavijo klinično izražene težave. Kadar je ogroženost velika ali zelo velika, kar pomeni, da lahko kmalu pričakujemo resne zaplete, začnemo zdravljenje z zdravili

Ste se kdaj vprašali, koliko so stare vaše žile?

Biološka starost žil lahko ustreza naši koledarski starosti, med njima pa je lahko tudi precejšnja razlika. Starost svojih žil lahko preverimo s kalkulatorjem žilne starosti TUKAJ.

Več na www.zakajtibijersce.si.