Spoznajmo svoje srce

Spoznajmo svoje srce

Naj bo svetovni dan srca, ki ga vsako leto zaznamujemo 29. septembra, prijazen opomnik, da se za hip ustavimo, prisluhnimo srcu in ga bolje spoznajmo.

Z majhnimi spremembami svojega življenjskega sloga lahko pomembno vplivamo na zdravje srca. Srce deluje neodvisno od naše volje, vendar je prav naša volja zelo pomembna za njegovo zdravje. Tudi od nas je odvisno, ali bo dobro delalo v pozno starost. Vzrokov za srčno-žilne bolezni je veliko, številne od njih pa lahko odpravimo ali nadzorujemo sami. Med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni so zvišan krvni tlak, zvišan holesterol in zvišan krvni sladkor. K sreči jih lahko uravnavamo in po potrebi tudi znižamo, če le poznamo njihove vrednosti.

ALI POZNATE SVOJE VREDNOSTI KRVNEGA TLAKA, HOLESTEROLA IN KRVNEGA SLADKORJA?

Vprašali smo naključne posameznike …

… in ugotovili, da svojih vrednosti krvnega tlaka, holesterola in krvnega sladkorja ne poznajo najbolje.

KAKŠNE SO USTREZNE CILJNE VREDNOSTI?

Spremljajmo svoje vrednosti holesterola, saj zvišan holesterol, starost in drugi dejavniki povečujejo našo srčno-žilno ogroženost.

KAKO POGOSTO JE PRIPOROČLJIVO SPREMLJATI VREDNOSTI HOLESTEROLA?

Če so ustrezne, jih preverimo vsakih pet let, sicer pa pogosteje. O tem se dogovorimo z osebnim zdravnikom.

KAJ PA, ČE SO NAŠE VREDNOSTI PREVISOKE?

Sodobno življenje in drugi dejavniki zelo vplivajo na zdravje srca in žilja, zato se moramo potruditi, da vse tisto, kar škoduje srčno-žilnemu sistemu, odpravimo oziroma čim bolj omejimo.

Če nam na pregledu ugotovijo zvišane vrednosti holesterola, se posvetujmo s svojim zdravnikom in skupaj določimo ustrezen način za njihovo znižanje.

V nekaterih primerih je dovolj že sprememba življenjskega sloga, pogosto pa je treba začeti jemati zdravila.