Tudi vi imate utrujene, težke in otečene noge? Okrepite svoje vene!

Tudi vi imate utrujene, težke in otečene noge? Okrepite svoje vene!

Ali pri delu veliko stojite? Ali pa ure in ure sedite – morda celo s prekrižanimi nogami? Potem ste tudi vi med kandidati za kronično vensko bolezen, ki napreduje, če ne ukrepamo pravočasno.

Kronična venska bolezen je bolezen nog, pri kateri je prizadet venski sistem spodnjih okončin. Do nje pride, ker venske zaklopke in stene oslabijo, zato se zaklopke ne morejo tesno zapreti. Kri zateka navzdol, zastaja in se kopiči v spodnjem delu nog. Venske stene se razširijo in plazma začne prodirati v okolna tkiva, kar povzroči oteklino. Ta bolezen pa ni le estetska težava, ki zaradi simptomov zagreni predvsem toplejše mesece. Gre za eno od najpogostejših nenalezljivih bolezni, ki prizadene kar 8 od 10 odraslih ljudi na svetu. (1) Pri kronični venski bolezni pogosto govorimo o utrujenihtežkihbolečih in oteklih nogah. Čeprav je bolj razširjena med ženskami, tudi moškim ne prizanese.

Pomen zgodnjega odkrivanja in zdravljenja

Razširjenost kronične venske bolezni je pogosto podcenjena, njeni simptomi pa spregledani. Pri 60 % bolnikov (1) je bolezen v zgodnjih stopnjah, zato pogosto ne vedo, čemu pripisati težave, in se začnejo zdraviti pozno. Na zdravnika se obrnejo šele pri napredovali bolezni. Huda bolečina in občutek težkih nog počasi povečata čustveno nelagodje ter zmanjšata telesno sposobnost in gibljivost, zato sta zgodnje prepoznavanje in ustrezno zdravljenje te napredujoče bolezni ključnega pomena.

Preverite TUKAJ vaje za zdrave vene in lahkotne noge. 

Pri vseh stopnjah kronične venske bolezni je koristno jemati venoaktivna zdravila

Venoaktivna zdravila povečujejo napetost ven ter zavirajo vnetne procese v venskih zaklopkah in stenah. Vplivajo tudi na prepustnost kapilar ter tako varujejo mikroobtok in zmanjšujejo nevarnost nastanka otekline. V to skupino zdravil spada tudi Flebaven®, ki vsebuje mikronizirani diosmin naravnega izvoraKlinično dokazano učinkovito zmanjšuje najpogostejše simptome: bolečino v nogahobčutek težkih nog in njihovo otekanje. (2) Flebaven® je na voljo v obliki filmsko obloženih tablet po 500 mg in v obliki tablet po 1000 mg. Tablete po 1000 mg se vzamejo le enkrat na dan in tako uporabnikom omogočajo enostavnejše jemanje.

Ukrepajte zdaj! Preprečite napredovanje kronične venske bolezni.

Ali tudi vas bolijo noge? Ali imate krčne žile? Na spletni strani www.flebaven.si izpolnite vprašalnik in preverite, kakšno je vaše tveganje za kronično vensko bolezen.

1. Rabe E, et al. Epidemiology of chronic venous disorders in geographically diverse populations: results from the Vein Consult Program. Int. Angiol. 2012; 31: 105–15.

2. Krevel B, Barbič-Žagar B, Uranič N. Učinkovitost in varnost enega odmerka Flebavena® (diosmin) po 1000 mg dnevno pri bolnikih s kronično vensko boleznijo. Med Razgl 2020; 59 (1): 107–18.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.