Poletni nasveti za težave s krčnimi žilami

Poletni nasveti za težave s krčnimi žilami

Krčne žile so bolezen, ki ne ogroža življenja, vendar močno vpliva na njegovo kakovost. Bolezen sčasoma napreduje, zato je ključno pravočasno ukrepanje. Ker so težave zaradi krčnih žil poleti še izrazitejše, je pomembno poznati načine, kako si pomagati.

Kaj so krčne žile?

Krčne žile so razširjene in izstopajoče vene v podkožju. Bolj razširjene so med ženskami, vendar prizadenejo tudi moške. Pogosto se pojavljajo pri ljudeh, ki zaradi svojega poklica veliko stojijo ali sedijo (frizer, šofer). S starostjo so čedalje pogostejše. Nastanejo zaradi oslabljene venske stene in zvišanega tlaka v venah nog ter posledičnega vnetja, zato je za zdravljenje pomembno izbrati zdravilo s protivnetnim delovanjem.

Zakaj so poleti težave hujše?

Naše telo se hladi tudi prek venskega sistema. Če pa so vene oslabljene (kot pri krčnih žilah), se zaradi višje zunanje temperature preveč razširijo, kri v njih dodatno zastaja in težave, kot so bolečina v nogah, občutek težkih nog in otekanje, se še okrepijo. Tudi večja izpostavljenost soncu neposredno vpliva na okvaro kože in žilne stene, zato so tudi drobne žilice, ki jim rečemo pajkaste vene, še bolj izražene in povzročajo večje težave.

Kako si lahko pomagamo?

Vsekakor pomagata hlajenje nog in počitek z dvignjenimi nogami. Zelo koristna sta hoja in kolesarjenje, saj spodbujata delovanje mišične črpalke in s tem pretok krvi proti srcu. Idealna telesna dejavnost je plavanje v morju ali rekah, saj ne obremenjuje sklepov, v hladnejši vodi se telo drugače hladi kot na zraku, zaradi položaja telesa in posledično različnih tlakov pa je pretok krvi v venskem sistemu boljši.

Tako kot na splošno tudi pri težavah s krčnimi žilami velja, da se je priporočljivo zadrževati v senci, na soncu pa se je pomembno zaščititi z dovolj visokim zaščitnim faktorjem. K dobremu počutju pripomorejo tudi ohlapna, lahka in svetla oblačila.

Ali ste vedeli?

Pri težavah s krčnimi žilami se je treba izogibati:

  • intenzivnemu teku,
  • pogosti uporabi savne,
  • vajam v fitnesu,
  • plavanju v topli oziroma vroči vodi, na primer v toplicah.

Ključno je zgodnje odkrivanje bolezni

Pri tem vam lahko pomaga prva brezplačna mobilna aplikacija Flebi. Razvili so jo v Krki in je namenjena vsem, ki imajo težave s krčnimi žilami. Za uporabnike pripravi oceno stanja ven oziroma tveganja za krčne žile. V njej boste našli tudi številne nasvete in posnetke preprostih vaj za zdrave noge ter odgovore na vprašanja o krčnih žilah, prilagojene uporabniku. Aplikacija temelji na znanstvenih spoznanjih in znanju specialistov. Flebi je že na voljo v trgovinah z aplikacijami, od koder si jo lahko brezplačno prenesete na svoj mobilni telefon.

Okrepite vene s Krkinim Flebavenom

Pri težavah s krčnimi žilami samo sprememba življenjskega sloga dostikrat ni dovolj. Za preprečitev napredovanja bolezni se svetujejo zdravila za samozdravljenje, ki vsebujejo flavonoide. Flebaven vsebuje mikronizirani diosmin, uveljavljen flavonoid, ki deluje protivnetno. Namenjen je zdravljenju simptomov krčnih žil in lajšanju težav s hemoroidi. Njegova učinkovitost in varnost sta bili dokazani v klinični raziskavi. Pri zdravljenju je pomembno vztrajati, saj se po treh mesecih bolečina v nogah, otekanje nog in občutek težkih nog zmanjšajo veliko bolj kot po enem mesecu. Flebaven iz Krke je plod domačega znanja in izkušenj. Omogoča cenovno dostopnejše zdravljenje. Na voljo je v lekarnah v eno- in trimesečnem pakiranju v obliki tablet po 500 mg in 1000 mg.

Več o Flebavenu in aplikaciji Flebi lahko preberete na spletni strani www.flebaven.si.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.