Lahkoten korak za zdrave vene

Lahkoten korak za zdrave vene

Velikokrat se težav sprva niti ne zavedamo, običajno začnemo mimogrede opažati, da nam čevlji popoldne postanejo bolj tesni, da škornje težje zapnemo, ali pa komaj čakamo, da se bomo po napornem dnevu ulegli in dvignili noge.

Breme za bolnika in družbo

Danes kronična venska bolezen prizadene velik del odraslih v zahodnem delu sveta. Čeprav se z njo pogosteje srečujejo ženske, tudi moškim ne prizanese. Težave se običajno začnejo v venah in so pogosto povezane s slabšo prekrvitvijo v spodnjem delu noge. Razlog so spremembe v venskih zaklopkah in strukturne spremembe v venski steni, ki onemogočajo normalen pretok krvi v spodnjem delu nog, kar pa je nujno za ohranjanje zdravega delovanja ven. Ko so zaklopke zdrave, delujejo skupaj s krčenjem mišic v mečih in omogočajo vračanje venske krvi v srce. Ko pa zaklopke in venske stene slabijo, se vene razširijo. To oteži pretok krvi nazaj proti srcu, zato venska kri zastaja, kar povzroči vnetje venskih sten in tkiv v okolici. Vena nato oteka (če se to zgodi na površini kože, nastane krčna žila), stene se razširijo, plazma (vodni del krvi) pa pronica v bližnja tkiva in povzroči otekanje.

Dejavniki, ki prispevajo k razvoju kronične venske bolezni

Kronična venska bolezen je pogostejša s starostjo, pogosto se pojavlja tudi pri ljudeh, ki zaradi svojega poklica veliko stojijo in sedijo. Poleg tega k razvoju bolezni prispevajo dednost, nosečnost, debelost, telesna nedejavnost, kajenje, krvni strdki, poškodba (zlom kosti) ali večji kirurški poseg na nogi ali stopalu.

Kako prepoznamo kronično vensko bolezen?

Ker gre za napredujočo bolezen, je izredno pomembno, da smo pozorni na simptome in znake. Zdravljenje moramo začeti čim prej, saj bomo le tako lahko preprečili njeno napredovanje. Če bolezni ne zdravimo, lahko bistveno vpliva na kakovost našega življenja, saj se zaradi močnih bolečin in občutka teže v nogah zmanjšata telesna zmogljivostin gibljivost,postopno pa se lahko poveča čustveno nelagodje.

Simptomi kronične venske bolezni

 • bolečina
 • pekoč občutek
 • občutek težkih nog
 • mravljinčavost
 • mišični krči
 • srbeča koža
 • nemirne noge
 • utrujene noge

Simptomi se običajno zmanjšajo med počitkom in ležanjem z dvignjenimi nogami, poslabšajo pa se, če smo izpostavljeni vročini ali če dalj časa stojimo ali sedimo. 

Znaki kronične venske bolezni

 • razširjene vene (pajkaste vene, krčne žile)
 • oteklina na nogi
 • kožne spremembe
 • razjede

Stopnje kronične venske bolezni

Strokovnjaki so vzpostavili poseben sistem, ki so ga poimenovali CEAP. Pri razvrščanju v stopnje (C, angl. class) upoštevajo klinični, etiološki, anatomski in patofiziološki vidik.

Po sistemu CEAP se simptomi lahko pojavljajo v vseh razredih: od C0 (začetki bolezni brez znakov) do C6 (napredovale oblike z nezaceljenimi razjedami). Raziskave namreč potrjujejo, da se simptomi običajno pojavijo že v začetnih stopnjah, še pred nastankom znakov.

Ali na kateri od fotografij najdete podobnost s svojo nogo? V katero stopnjo spadate?

Obvladovanje simptomov in preprečevanje napredovanja bolezni

Priporočljiva je telesna dejavnost, saj prav gibanje pomaga črpati kri po nogah in oblikovati mišice, ki lahko spodbujajo boljšo prekrvitev. Tudi dvig nog lahko pripomore k hitremu olajšanju bolečine, zato 3- do 4-krat na dan za približno 15 minut dvignite noge nad nivo srca. To lahko pomaga zmanjšati tudi otekanje. Če pa morate dalj časa stati ali sedeti, večkrat pokleknite in tako spodbudite prekrvitev. 

Pomagate si lahko tudi z elastičnimi kompresijskimi nogavicami, ki stisnejo noge od prstov do meč in s stiskanjem ven pomagajo mišični črpalki pri potiskanju krvi. Kompresijske nogavice so na voljo v različnih (predpisanih) jakostih in dolžinah. Zdravnik določi stopnjo kompresije, pri kateri nogavice nogo v gležnju stisnejo toliko, da kri na teh mestih ne zastaja.

V praksi se za zdravljenje uporabljajo tudi t. i. venoaktivna zdravila, med katera spadajo bioflavonoidi, ki zmanjšujejo vnetje venske stene v spodnjih okončinah, zmanjšujejo prepustnost kapilar in povečujejo tonus ven. Zdravljenje z venoaktivnimi zdravili je potrebno že ob prvih simptomih (občutek težkih nog, nočni krči, pekoče bolečine) ali znakih(otekanje nog).

Med venoaktivna zdravila sodi Krkin Flebaven®, ki je zdravilo naravnega izvora in vsebuje mikronizirani diosmin. Ta vene okrepi in zaščiti od znotraj, učinkovito lajša bolečine in občutek teže v nogah ter otekanje nog. Pomembno je, da je diosmin mikroniziran, saj ta postopek poveča absorpcijo zdravilne učinkovine in njeno učinkovitost.

Zdravljenje s Flebavenom®

Flebaven je namenjen zdravljenju:

 • znakov in simptomov kronične venske bolezni, kot so bolečine, občutek težkih nog, utrujene noge, nemirne noge, nočni krči, edemi in trofične spremembe,
 • simptomov, povezanih z akutno hemoroidalno boleznijo.

Odmerjanje je odvisno od indikacije. Pri kronični venski bolezni se jemljeta po 2 tableti na dan, zdravljenje mora trajati najmanj 4 do 5 tednov. Zdravilo s celovitim delovanjem poveča venski tonus, spodbudi mikroobtok v venah, olajša bolečine v nogah, zmanjša občutek težkih nog in njihovo otekanje.

Pri akutnem hemoroidalnem sindromu se prve 4 dni jemlje po 6 tablet na dan, naslednje 3 dni pa po 4 tablete na dan.

Še več informacij o zdravilu Flebaven® 500 mg, nasvete in praktične vaje za ohranjanje zdravih nog noge najdete na spletni strani www.flebaven.si.