Preverite, ali imate kronično vensko bolezen!

Preverite, ali imate kronično vensko bolezen!

Ali ste vedeli, da kronična venska bolezen ni le estetska težava, ki nam zaradi znakov in simptomov zagreni predvsem toplejše mesece? Gre za eno od najpogostejših nenalezljivih bolezni, ki prizadene kar 8 od 10 odraslih prebivalcev sveta. (1)

Kronična venska bolezen je bolezen nog, pri kateri je prizadet venski sistem spodnjih okončin. Do nje pride, ker venske zaklopke in stene oslabijo, zato se zaklopke ne morejo tesno zapreti. Kri zateka navzdol, zastaja in se kopiči v spodnjem delu nog. Zato se venske stene razširijo in plazma začne prodirati v okolna tkiva, kar povzroči oteklino.

NAJPOGOSTEJŠI SIMPTOMI IN ZNAKI KRONIČNE VENSKE BOLEZNI

 • bolečine v nogah
 • občutek težkih nog
 • otekanje nog (edem)

Kronična venska bolezen je napredujoča bolezen, zato jo je treba čim prej zdraviti.

DEJAVNIKI, KI PRISPEVAJO K RAZVOJU KRONIČNE VENSKE BOLEZNI

Na nastanek kronične venske bolezni najbolj vplivajo družinska obremenjenoststarostdebelost in spol (pri ženskah je tveganje večje). Ostali dejavniki tveganja so še:

S PREPROSTIM VPRAŠALNIKOM PREVERITE, ALI TUDI VI IMATE KRONIČNO VENSKO BOLEZEN.

 1. V spodnjem delu nog pogosto občutite bolečino ali težo?
 2. So vaše noge otekle, zlasti ob koncu dneva?
 3. Ste opazili spremembo barve kože na nogah ali drugačen občutek ob dotiku kože (pajkaste vene, krčne žile)?
 4. Pri svojem delu dolgo stojite ali sedite?
 5. Vas težave z nogami ovirajo pri običajnih opravilih?
 6. Čutite po dolgem delovnem dnevu potrebo, da bi dvignili noge?
 7. Imate zaradi bolečin v nogah težave s spanjem?
 8. Imate poleti ali v vročem okolju v nogah nelagoden občutek?
 9. Ima (je imel) kateri od vaših staršev kronično vensko bolezen?
 10. Ste telesno nedejavni ali predebeli?

Če ste na več vprašanj odgovorili z DA, imate lahko kronično vensko bolezen. Posvetujte se s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Ker kronična venska bolezen napreduje, jo je treba čim prej zdraviti, saj lahko precej poslabša kakovost življenja. Huda bolečina in občutek težkih nog počasi povečata čustveno nelagodje ter zmanjšata telesno sposobnost in mobilnost.

NAČINOV ZDRAVLJENJA JE VEČ

Če simptomi ne povzročajo resnejših težav, so primerni telesna dejavnost, ki dolgoročno dobro vpliva na zdravje in zdravje ven v vseh starostnih obdobjih, dvignjen položaj nog in uporaba elastičnih kompresijskih nogavic.

TUKAJ SI OGLEJTE 9 PREPROSTIH VAJ ZA ZDRAVE VENE IN LAHKOTEN KORAK

VENOAKTIVNA ZDRAVILA JE KORISTNO JEMATI PRI VSEH STOPNJAH KRONIČNE VENSKE BOLEZNI

Povečajo napetost ven ter zavirajo vnetne procese v venskih zaklopkah in stenah. Vplivajo tudi na prepustnost kapilar ter tako varujejo mikroobtok in zmanjšajo nevarnost nastanka otekline

Med venoaktivna zdravila spada Flebaven, ki vsebuje mikronizirani diosmin naravnega izvoraOlajša bolečine v nogah, zmanjša občutek težkih nog in njihovo otekanje. V lekarnah je na voljo brez recepta, in sicer v obliki filmsko obloženih tablet po 500 mg in v obliki tablet po 1000 mg. Flebaven 1000 mg z eno tableto na dan omogoča cenovno dostopnejše zdravljenje. Pred jemanjem se posvetujte s farmacevtom ali s svojim zdravnikom.

UKREPAJTE ZDAJ! PREPREČITE NAPREDOVANJE KRONIČNE VENSKE BOLEZNI.

1. Rabe E, et al. Epidemiology of chronic venous disorders in geographically diverse populations: results from the Vein Consult Program. Int. Angiol. 2012; 31: 105–15.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.