Bolnik po srčnem infarktu

Bolnik po srčnem infarktu

Kako ga prepoznati in pravilno ukrepati

V zbirki V skrbi za vaše zdravje je knjižica z naslovom Bolnik po srčnem infarktu (PDF, 530 KB). Prof. dr. Marko Noč, dr. med., in Peter Radšel, dr. med., iz Centra za intenzivno interno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana sta v njej razložila, kaj je srčni infarkt, kako ga prepoznati ter kako pomembno je ob njem pravilno ravnati in takoj poiskati zdravniško pomoč.

Srčni infarkt nastane, ko se zamaši ena od arterij, ki prehranjujejo srce. Najpogostejši vzrok nenadnega zaprtja žile je ateroskleroza (PDF, 517 KB), za katero je značilno kopičenje maščob (tudi holesterola) v steni arterij. Pogostost te bolezni je težko oceniti, saj večina odraslih zaradi nje nima težav.

Knjižica Bolnik po srčnem infarktu je zanimivo branje za širok krog ljudi, saj srčni infarkt lahko doleti vsakogar. V Sloveniji ga na leto doživi okoli 3500 bolnikov. Najbolj ogroženi so moški med 50. in 60. letom ter ženske med 60. in 70. letom. Verjetnost za razvoj srčnega infarkta je večja pri kadilcih, tveganje pa povečujejo še prevelika telesna teža, telesna nedejavnost, zvišan krvni tlak, zvišane maščobe v krvi, na primer holesterol (PDF, 685 KB), sladkorna bolezen in dedna nagnjenost. Z zdravim načinom življenja lahko vplivamo na vse naštete dejavnike tveganja, razen na dedno nagnjenost.

Srčni infarkt lahko prepoznamo po stiskajoči oziroma pekoči bolečini v prsnem košu, ki nastane v mirovanju ali ob najmanjšem naporu in se ne spreminja z dihanjem in položajem telesa. Pogosto se širi v vrat, v eno roko (navadno v levo) ali v obe roki ali pa v žličko. Bolečini se lahko pridružijo slabost, bruhanje, bledica, potenje in občutek dušenja.

Prof. dr. Marko Noč, dr. med., poudarja: »Ključno za uspešno zdravljenje je, da bolnik prepozna znake morebitnega razvijajočega se srčnega infarkta, se pravilno odzove in pokliče medicinsko ekipo na telefonsko številko 112.«

Srčni infarkt lahko povzroči smrt, zato se z ukrepanjem ne sme odlašati. Če se pojavijo prej omenjene težave in bolečina v mirovanju v nekaj minutah ne popusti, je treba poklicati reševalce. Do prihoda reševalnega vozila naj prizadeti počiva.

Avtorja knjižico končujeta z informacijami o tem, kako poteka zdravljenje po srčnem infarktu v bolnišnici in kasneje doma. Več o boleznih srca in žilja najdete v številnih knjižicah iz zbirke V skrbi za vaše zdravje in v rubriki Srce in žilje.