17. maj – svetovni dan hipertenzije

17. maj – svetovni dan hipertenzije

Namen svetovnega dneva hipertenzije, ki je vsako leto 17. maja, je opozoriti na možgansko kap, srčne in ledvične bolezni, ki jih povzroča zvišan krvni tlak, ter obveščati javnost, kako ga preprečevati, odkrivati in zdraviti.

Zvišan krvni tlak (arterijska hipertenzija) spada med najpogostejše bolezni sodobnega človeka. Bolnikom lahko dolgo časa ne povzroča nobenih težav, zato ga večina sploh ne čuti. Na začetku so težave večinoma neznačilne, zato jih bolniki pogosto zanemarijo. Navajajo občasne jutranje zatilne glavobole, vrtoglavico, šumenje v ušesih, živčnost, moteno spanje. Prve resne težave se pojavijo šele, ko bolezen že nekaj časa traja in tiho škoduje predvsem srcu, možganom, ledvicam in očem. Pri večini napreduje počasi, zato pravimo, da je zvišan krvni tlak tihi ubijalec. Spada tudi med resne dejavnike tveganja za razvoj ateroskleroze z vsemi njenimi posledicami, za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta in srčnega popuščanja.

Kadar opazimo, da so vrednosti krvnega tlaka, ki si jih občasno izmerimo, višje od 140/90 mm Hg, moramo k zdravniku, da opravi poglobljeno diagnostiko in opredeli izmerjene vrednosti. Če se že zdravimo zaradi visokega krvnega tlaka, je smiselno, da si ga občasno izmerimo in preverimo, ali so zdravila, ki jih jemljemo, res učinkovita.

Zvišan krvni tlak je treba zdraviti

Ko ugotovimo, da imamo zvišan krvni tlak, in diagnozo potrdi tudi zdravnik, moramo ukrepati. Številne raziskave so pokazale, da uspešno zdravljenje visokega krvnega tlaka spremljata tudi dolgoročno zmanjšanje splošne srčno-žilne obolevnosti in umrljivosti, zato je zelo pomembno, da zvišan krvni tlak čim prej odkrijemo in zdravimo.
Če zvišan sistolični krvni tlak znižamo za 10 mm Hg, diastoličnega pa za 5 mm Hg, tveganje za bolezni srca in žilja zmanjšamo za eno tretjino.

Glede na vrednosti krvnega tlaka hipertenzijo razvrstimo v več kategorij.

VRSTASISTOLIČNI TLAK (višja številka)DIASTOLIČNI TLAK (nižja številka)
optimalni< 120 mm Hg< 80 mm Hg
normalni120–129 mm Hg80–84 mm Hg
visoko normalni130–139 mm Hg85–89 mm Hg
hipertenzija 1. stopnje140–159 mm Hg90–99 mm Hg
hipertenzija 2. stopnje160–179 mm Hg100–109 mm Hg
hipertenzija 3. stopnje≥ 180 mm Hg≥ 110 mm Hg
izolirana sistolična hipertenzija≥ 140 mm Hg< 90 mm Hg

Zdrav življenjski slog je ključen

Zaplete s srcem in žiljem lahko učinkovito preprečimo ali vsaj ublažimo z zdravim življenjskim slogom in tako neposredno vplivamo na znižanje krvnega tlaka in boljši nadzor krvnega tlaka.

Trije namigi za zdravo življenje

  • Nadzorujmo svojo telesno težo. Redno spremljajmo svoj indeks telesne mase.
  • Izbirajmo zdravo prehrano. Ne izpuščajmo obrokov, jejmo počasi in omejimo vnos soli.
  • Živimo aktivno. Gibajmo se, izberimo aktivnost, ki nam ustreza in nas veseli.