Ko imamo zvišan krvni tlak

Ko imamo zvišan krvni tlak

Ali ste vedeli, da lahko ob pravočasnem ukrepanju in doslednem upoštevanju priporočil sami veliko prispevamo k nadzoru krvnega tlaka?

Zvišan krvni tlak oziroma hipertenzija je najpogostejši vzrok za umrljivost – v razvitem svetu prizadene skoraj vsako drugo odraslo osebo. Bolezen se prikrade tiho, ne boli, vendar škodi žilam (pospešuje aterosklerozo) in obremenjuje srce.

Ravno zato je ključnega pomena preventivno merjenje krvnega tlaka v ambulanti in tudi doma. V knjižici Dnevnik meritev krvnega tlaka, maščob in krvnega sladkorja so navodila za pravilno merjenje krvnega tlaka doma in tabela za vpis rezultatov merjenja.

S spremembo življenjskega sloga in navad (zdrava prehrana, zadosti gibanja, izogibanje kajenju in pitju alkohola, izogibanje stresu) lahko sami poskrbimo za kontrolo blago zvišanega krvnega tlaka. Ko pa sprememba življenjskega sloga ne zadošča več in je krvni tlak tako zvišan, da so potrebna zdravila, lahko največ naredimo s tem, da se držimo navodil za jemanje in da redno jemljemo zdravila.

V reviji V skrbi za vaše zdravje so specialist internist, splošni zdravnik, farmacevt, medicinska sestra in drugi odgovarjali na različna vprašanja o tej bolezni.

Na Krkini spletni strani je več knjižic iz Krkine zbirke V skrbi za vaše zdravje, ki obravnavajo hipertenzijo:

  • Visok krvni tlak
  • Vprašanja in odgovori o krvnem tlaku
  • Nevarnosti za srce in žilje, Vprašalnik o stopnji ogroženosti
  • Ledvice in visok krvni tlak