Kdaj ste si nazadnje izmerili krvni tlak?

Kdaj ste si nazadnje izmerili krvni tlak?

Zvišan krvni tlak lahko imate, ne da bi za to sploh vedeli. Za poznavanje svojih vrednosti zadošča že preprosta meritev. Prisluhnite nasvetu podpredsednice Združenja za hipertenzijo doc. dr. Jani Brguljan Hitij, ki svetuje kako pogosto je potrebno meriti krvni tlak.

Če poznate svoje vrednosti krvnega tlaka, je to vaša prednost, saj lahko ukrepate dovolj zgodaj, če je potrebno. Tako lahko preprečite nepopravljive poškodbe žil, srca, možganov, ledvic in oči, ki jih povzroča dolgotrajno zvišan krvni tlak (nad 140/90 mm Hg).

Krvni tlak si lahko z ustreznim merilnikom izmerite doma. Da bodo meritve pravilne in zdravniku v pomoč pri obravnavi krvnega tlaka (če so vrednosti višje od 140/90 mm Hg), je treba upoštevati nekatera navodila:

SVETOVNA LIGA ZA HIPERTENZIJO VSEM PRIPOROČA, NAJ SI KRVNI TLAK IZMERIJO VSAJ ENKRAT NA LETO.

Krvni tlak vam lahko izmeri tudi vaš osebni zdravnik ali farmacevt v lekarni. Maja zaznamujemo svetovni dan hipertenzije (17. maj), zato bodo v nekaterih zdravstvenih ustanovah in lekarnah organizirane tudi brezplačne meritve krvnega tlaka. Glede na vaše vrednosti vam bodo tudi svetovali.

MERJENJE KRVNEGA TLAKA JE ENOSTAVNO.
JE PRVI KORAK K TEMU, DA LAHKO SVOJ KRVNI TLAK NADZORUJETE IN ŠE NAPREJ ŽIVITE POLNO IN BREZSKRBNO.