Preverite svoj krvni tlak in dosezite ciljne vrednosti

Preverite svoj krvni tlak in dosezite ciljne vrednosti

Pomembno je, da si vsaj občasno izmerimo krvni tlak in vemo, kolikšne so njegove vrednosti. Kadar opazimo, da so vrednosti višje od 140/90 mm Hg, moramo k zdravniku, da opravi poglobljeno diagnostiko in opredeli izmerjene vrednosti. Če se že zdravimo zaradi visokega krvnega tlaka, je smiselno, da si ga občasno izmerimo in preverimo, ali so zdravila, ki jih jemljemo, res učinkovita. Številne raziskave so namreč pokazale, da je uspešno zdravljenje zvišanega krvnega tlaka dolgoročno povezano z manjšo splošno srčno-žilno obolevnostjo in s tem tudi z manjšo umrljivostjo.

V zadnjih 20 letih se je v Sloveniji število smrti zaradi bolezni srca in žilja zmanjšalo za 30 %. Ta uspeh ni prišel sam od sebe, ampak je k temu prispevalo tudi ozaveščanje prebivalstva o teh boleznih, o njihovem preprečevanju in zdravljenju. Pokazalo se je, da uravnavanje najpomembnejših dejavnikov tveganja v Sloveniji reši kar 600 življenj na leto.

Več informacij o krvnem tlaku lahko dobite pri družinskih zdravnikih, knjižice iz zbirke V skrbi za vaše zdravje pa so objavljene tudi na www.krka.si.