Spoznajmo svoj krvni tlak

Spoznajmo svoj krvni tlak

Zvišan krvni tlak je pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca, možgansko kap, ledvične bolezni in celo bolezni oči. Ker nima simptomov, zato ga imenujemo tudi »tihi ubijalec«.

Kaj storiti zoper zvišan krvni tlak?

V sodobnem svetu je zvišan krvni tlak (hipertenzija) je najpogostejša bolezen srca in žilja.

Da bi ga čim prej odkrili in začeli zdraviti, svetovno združenje za hipertenzijo priporoča, da bi si ga vsak izmeril vsaj enkrat na leto.

Dokazano je, da je pri ljudeh z zvišanim krvnim tlakom ogroženost za nastanek srčne bolezni 3- do 4-krat večja, za možgansko kap pa celo 7-krat večja kot pri ljudeh z normalnim krvnim tlakom.

Kako visoko je previsoko?

O zvišanem krvnem tlaku govorimo, kadar je višji kot 140/90 mm Hg. Višji je lahko le sistolični krvni tlak (»zgornji«, tj. tlak ob iztisu krvi iz srca v žilje) ali le diastolični krvni tlak (»spodnji«, tj. tlak v času relaksacije srca), lahko pa tudi oba.

Kaj povzroča zvišan krvni tlak?

Dejavniki, na katere ne moremo vplivati, so dednost (sorodniki z visokim krvnim tlakom), starost (po 45. letu se krvni tlak zviša) in spol (moški so bolj ogroženi od žensk). Dejavniki, na katere lahko vplivamo, pa so:

  • prevelika telesna teža,
  • čezmerno uživanje soli,
  • čezmerno pitje alkoholnih pijač,
  • premajhna telesna dejavnost,
  • izpostavljenost škodljivemu stresu.

Redkeje je zvišan krvni tlak posledica drugih bolezni, na primer težav z žlezami z notranjim izločanjem (ščitnica, nadledvična žleza idr.), ledvične bolezni ali zožitve ledvičnih arterij.

Kako poteka zdravljenje zvišanega krvnega tlaka?

Na zdravnikovo odločitev glede zdravljenja vpliva predvsem višina krvnega tlaka.

Zelo pomembno je, da bolniki vsa predpisana zdravila jemljejo redno in skrbijo za zdrav način življenja, kajti le tako bodo vzdrževali normalne vrednosti krvnega tlaka. Zavedati se morajo posledic nezdravljenega zvišanega krvnega tlaka in nujnosti dolgotrajnega zdravljenja.

Krka proizvaja vse sodobne antihipertenzive, ki jih priporočajo smernice za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka. Na voljo je bogata ponudba odmerkov in kombinacij učinkovin, kar zdravnikom omogoča, da zdravljenje prilagodijo potrebam vsakega bolnika.