Udeležite se svetovnega dne hipertenzije

Udeležite se svetovnega dne hipertenzije

Zvišan krvni tlak (hipertenzija) je zelo razširjena bolezen – vsaj vsak četrti odrasli Slovenec je izpostavljen velikemu tveganju, da bo doživel možgansko kap ali pa srčni infarkt. Večina bolnikov z zvišanim krvnim tlakom se počuti dobro, zato lahko samo z merjenjem izvemo, kako visok je naš krvni tlak. Redno merjenje je zelo pomembno, saj omogoča nadzor nad krvnim tlakom.

O tem, kako si pravilno merimo krvni tlak in kakšne so njegove ciljne vrednosti, nam ob svetovnih dnevih hipertenzije lahko več povedo zdravstveni delavci, ki v zdravstvenih ustanovah in lekarnah brezplačno merijo krvni tlak.

Čezmerno uživanje soli je dodatni dejavnik tveganja za zvišan krvni tlak. Priporočljivo je, da vnos kuhinjske soli omejimo na največ 5 g (ena kavna žlička) na dan. Okus jedi lahko izboljšamo z dišavnicami in začimbami.

Tudi na nekatere druge dejavnike tveganja lahko vplivamo in s tem ohranjamo priporočene vrednosti krvnega tlaka, hkrati pa storimo nekaj dobrega zase. Skrbimo lahko za normalno telesno težo in dovolj telesne dejavnosti, prenehamo kaditi, omejimo pitje alkoholnih pijač in se izogibamo škodljivim stresnim situacijam. Z zdravim načinom življenja preprečimo, da bi prišlo do nastanka zvišanega krvnega tlaka, če je že zvišan, pa ga lahko znižamo. Zvišan krvni tlak nastopi neopazno in na začetku ne povzroča nobenih značilnih znakov. Prve resne težave se pojavijo šele, ko bolezen že nekaj časa traja in tiho škoduje predvsem srcu, možganom, ledvicam in očem. Zato je pomembno, da si vsaj občasno izmerimo krvni tlak. Priložnost za to je tudi na prireditvah ob svetovnem dnevu hipertenzije.