Visok krvni tlak – tihi ubijalec

Visok krvni tlak – tihi ubijalec

O zvišanem krvnem tlaku oziroma arterijski hipertenziji govorimo, ko vrednosti meritev v ambulanti presežejo 140/90 mm Hg. Tveganje za bolezni srca in žilja se z vsakim povečanjem za 20/10 mm Hg podvoji, zato je poznavanje vrednosti krvnega tlaka nujno. Hipertenziji je posvečen tudi svetovni dan, ki je vsako leto 17. maja. 

Zvišan krvni tlak resno ogroža zdravje, saj nenehno škodi življenjsko pomembnim organom, predvsem srcu, žilju in ledvicam. S tem lahko povzroči invalidnost in celo prezgodnjo smrt. Svetovni dan hipertenzije je zato namenjen ozaveščanju javnosti in spodbujanju k pravočasnemu odkrivanju, preprečevanju in nadzoru zvišanega krvnega tlaka.

Zvišan krvni tlak ima kar 25 do 30 % odrasle svetovne populacije. Zaradi njega vsako leto umre več kot 9 milijonov ljudi.

V Sloveniji se s Krkinimi antihipertenzivi vsak dan zdravi skoraj 300.000 bolnikov.

Kakšne so vaše številke?

Izmerimo si krvni tlak in se posvetujmo s svojim zdravnikom, če je potrebno. Preden si začnemo krvni tlak meriti sami, pa se o nakupu merilnika in o postopku merjenja posvetujmo z zdravnikom, da bodo doma izmerjene vrednosti res verodostojne.

Zdravila ne morejo popolnoma odpraviti škode, ki jo je povzročil zvišani krvni tlak, lahko pa z zdravljenjem bolezen ustavimo in tako preprečimo njene zaplete.

Zato je pomembno poznati svoje številke – številke krvnega tlaka –da bi čim prej ugotovili, ali imamo zvišan krvni tlak, in z ustreznimi ukrepi preprečili škodo, ki bi jo lahko povzročil v našem telesu.