Za poznavanje svojih vrednosti krvnega tlaka zadošča že preprosta meritev

Za poznavanje svojih vrednosti krvnega tlaka zadošča že preprosta meritev

Četudi vaš krvni tlak ob zadnjih meritvah ni bil zvišan, ne pomeni, da vam ga ni treba spremljati, saj je lahko zvišan, ne da bi za to vedeli. Pogostost zvišanega krvnega tlaka se namreč povečuje s starostjo. Po 60. letu ga ima kar polovica ljudi.

Za pravilno določitev vrednosti krvnega tlaka so ključne pravilne meritve

Krvni tlak si lahko z ustreznim merilnikom izmerite doma. Zanesljivost meritve je odvisna od številnih dejavnikov, zato je pomembno, da postopek pravilno izvajate in da imate dober merilnik krvnega tlaka. Biti mora umerjen in nepoškodovan, poleg tega morate znati z njim pravilno ravnati in upoštevati proizvajalčeva navodila.

POZNAVANJE VREDNOSTI VAŠEGA KRVNEGA TLAKA JE VAŠA PREDNOST.

Kakšen je pravilen postopek merjenja krvnega tlaka, si lahko ogledate v videu.

Če svoje vrednosti spremljate več dni zapored oz. dalj časa, si jih lahko zabeležite v Dnevniku meritev krvnega tlaka.

Krvni tlak vam lahko izmeri tudi vaš osebni zdravnik ali farmacevt v lekarni. V okviru letošnje akcije Mesec me­ritev maj (MMM), ki jo vodi Medna­rodno združenje za hipertenzijo, v Sloveniji pa poteka pod okriljem Združenja za arterijsko hipertenzi­jo, bo v nekaterih zdravstvenih ustanovah in lekarnah ves mesec organizirano brezplačno merjenje krvnega tlaka.

Mag. Primož Dolenc, dr. med. s Kliničnega oddelka za hipertenzijo svetuje: »Spremljanje krvnega tlaka doma ni zapleteno ali neprijetno. Verjetno boste ugotovili, da vam je všeč in da imate boljši nadzor nad svojim krvnim tlakom. Dolgoročno bo vaše tveganje za zaplete pri zvišanem krvnem tlaku manjše in tudi vaše življenje bo bolj zdravo in kakovostno.«