Ali je vitamin D res nujen za dober imunski sistem? Odgovor na to vprašanje je jasen!

Ali je vitamin D res nujen za dober imunski sistem? Odgovor na to vprašanje je jasen!

Jeseni in pozimi večino kratkega dneva preživimo na delovnem mestu, popoldne pa se radi umaknemo v zavetje doma. Do sonca pridemo bolj malokrat. V tem času imamo več težav zaradi razpoloženjskih motenj, pogostejše so tudi okužbe dihal. Manj sončnih žarkov namreč zelo čutita epifiza (center za uravnavanje spanja) in naš imunski sistem. Zato je zelo pomembno, da imunski sistem dobro pripravimo na ta del leta.

Zdrav način življenja, ki vključuje zdravo in raznovrstno prehrano, redno telesno vadbo, kakovosten spanec ter gibanje na svežem zraku in soncu, je zelo pomemben, a žal ne zadostuje.

Vloga imunskega sistema in dejavniki tveganja, ki ga oslabijo

Poenostavljeno lahko rečemo, da je imunski sistem ščit ali obramba, ki nas varuje pred različnimi neželenimi vsiljivci, kot so virusi, bakterije in zajedavci. Da se lahko ustrezno bori proti njim, ga je pomembno okrepiti in pripraviti na zimo, sicer bomo hitro obležali v postelji.

Dejavnikov tveganja, ki negativno vplivajo na naš imunski sistem in povzročajo vnetne procese v našem telesu, je več, na primer nepravilno prehranjevanje, stres, hormonsko neravnovesje, obremenjevanje telesa s pesticidi, težkimi kovinami, herbicidi in na splošno nezdrav življenjski slog. Zato se jim je treba izogibati, poskrbeti pa za krepitev imunskega sistema. K njej pripomore tudi zadostna preskrbljenost z vitaminom D.

Strokovnjaki se strinjajo, da je vitamin D zagotovo ena od najboljših naložb v dobro pripravljenost imunskega sistema. Raziskave so potrdile, da aktivira celice imunskega sistema, zaradi česar je obramba pred virusi in bakterijami veliko boljša. To pa pomeni manj okužb dihal, krajše trajanje okužbe in blažje posledice (tudi covida-19).

Španska študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji JCEM in je zajela 838 bolnikov, je dokazala, da jih je med tistimi, ki so prejeli vitamin D, le 4,5 % potrebovalo intenzivno terapijo, v skupini brez vitamina D pa 21 %. Smrtnost v skupini z vitaminom D je bila 4,7-odstotna, v skupini brez njega pa 15,9-odstotna. (1)

Številni koristni učinki vitamina D

»Nesporno je, da je ustrezna preskrbljenost z vitaminom D pomembna za normalno delovanje imunskega sistema,« je potrdil prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. »Že v preteklosti so raziskave kazale, da ima ugodne učinke na zmanjšanje pojavljanja akutnih virusnih okužb dihal. /…/ Zelo posplošeno bi lahko povzel, da je za ugodnejši razplet bolezni očitno pomemben dejavnik ustrezna preskrbljenost z vitaminom D že ob okužbi.« (2)

»Opazovalne študije ugotavljajo ugodno povezavo med visokimi koncentracijami vitamina D oziroma dobro preskrbljenostjo s tem vitaminom in manjšo pojavnostjo rakavih bolezni,« je dodala ena vodilnih slovenskih endokrinologinj prof. dr. Marija Pfeifer in pojasnila: »Za dokaz sicer potrebujemo interventne raziskave, vendar njihove ugotovitve niso nedvoumne. Imamo pa obsežno raziskavo Vital, ki je vključevala več kot 25.000 starejših Američanov in v kateri so dokazali manjšo umrljivost za rakom v skupini, ki je 5 let prejemala vitamin D. Dokazali so tudi, da je vitamin D zmanjšal pojavnost avtoimunskih bolezni.« (2)

Bodite pozorni!

Na trgu je približno 100 izdelkov z vitaminom D, večinoma v obliki prehranskih dopolnil, zato je potrebna pazljivost.

Prof. dr. Marko Anderluh, profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani in predsednik Slovenskega farmacevtskega društva, je pojasnil razliko med prehranskimi dopolnili in zdravili: »Proizvajalec ali posrednik za vstop prehranskih dopolnil na trg ne potrebuje ničesar, niti prve prijave, kar je veljalo včasih. Javna agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) nad tem nima nobenega nadzora, trga prehranskih dopolnil praktično nihče ne nadzoruje. Sicer za prehranska dopolnila velja krovna živilska zakonodaja, ki določa, da morajo biti vsa živila, tudi prehranska dopolnila, varna za uživanje. Problem je v odsotnosti nadzora vsebnosti sestavin in kakovosti pred prihodom na trg. To pomeni, da spremne deklaracije kupcu ne zagotavljajo ničesar. /…/ Dragocen je strokovni nasvet farmacevta.« (3)

Podobnega mnenja je predsednica lekarniške zbornice mag. Darja Potočnik Brenčič, mag. farm., spec.: »Farmacevti dajemo prednost uporabi zdravil, saj so s kliničnimi študijami dokazane njihova varnost, kakovost in učinkovitost, nadzor nad njimi pa se izvaja tudi, ko so že na trgu.« Dodala je, da pomanjkanje vitamina D povezujejo tudi s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2, čezmerno telesno maso in zvišanim holesterolom. (4)

Obstaja veliko izdelkov brez recepta z vitaminom D, Vitamin D3 Krka pa je med temi edini na voljo kot zdravilo.

Vitamin D3 Krka je namenjen preprečevanju pomanjkanja vitamina D pri odraslih, mladostnikih in otrocih, starejših od 6 let. Na voljo je v obliki tablet, ki vsebujejo priporočeni dnevni odmerek 1000 i.e. (25 µg) holekalciferola (vitamina D3). Jemanje zdravila Vitamin D3 Krka je enostavno, majhna tableta je prijetnega, nevtralnega okusa. Zdravilo ne vsebuje konzervansov, barvil, arom, laktoze in glutena ter je primerno tudi za vegetarijance.

Besedilo obravnava zdravila brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

1. Nogues X, Ovejero D, Pineda-Moncusí M et al. CalcifediolTreatment and COVID-19–Related Outcomes.   J Clin Endocrinol Metab 2021; 106 (10): 4017–27.

2. Bubanj E. Povečuje imunost proti okužbam, manjša umrljivost za rakom. Nedeljske novice.22. 10. 2022.

3. Dosegljivo na: https://www.primorske.si/2021/12/09/uporaba-in-ponudba-prehranskih-dopolnil-sta-preseg

4. Bubanj, E. Pomanjkanje je izrazito jeseni in pozimi. Priloga Ona.  25. 10. 2022.