Katerih vitaminov in mineralov športniki potrebujejo več

Katerih vitaminov in mineralov športniki potrebujejo več

Športniki zaradi napornih treningov potrebujejo dvakrat več vitaminov B1 (tiamin), B2 (riboflavin) in B6 (piridoksin), kot je priporočeni dnevni vnos (PDV), ter še več antioksidantnih vitaminov, predvsem vitamina E. Po priporočilih nekaterih strokovnjakov naj bi dnevni odmerek vitamina E znašal od 100 do 200 mg, kar je približno desetkrat več od priporočenega vnosa. Vitamin E je tudi v večjih odmerkih neškodljiv, saj je največja dovoljena dnevna količina 1000 mg.

Vitamini skupine B so vključeni v presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, s čimer zagotavljajo energijo, ki je potrebna pri telesnem naporu. Nekateri vitamini iz te skupine sodelujejo tudi pri nastajanju hemoglobina v rdečih krvnih celicah, ki mišicam dostavljajo kisik in tako povečujejo njihovo vzdržljivost.

Pri daljšem telesnem naporu v telesu nastaja več kisikovih spojin, kar vodi v oksidativni stres, posledica pa so lahko oksidativne poškodbe mišičnega tkiva. Vitamina C in E delujeta kot antioksidanta in celice ščitita pred temi poškodbami, posledično pa optimizirata delovanje mišic.

Strokovnjaki za športno prehrano opozarjajo, da je pri nekaterih skupinah športnikov tveganje za pomanjkanje vitaminov povečano. Zadosten vnos vitaminov v obliki dodatkov je še posebej pomemben pri športnikih, ki nimajo uravnotežene prehrane ali pa je njihova prehrana zaradi diet premalo kalorična.

Vir: Journal of the International Society of Sports Nutrition