Povrnite si energijo in moč z optimalno kombinacijo vitaminov B

Povrnite si energijo in moč z optimalno kombinacijo vitaminov B

Sodobni način življenja in s tem povezani neredni, enolični obroki in industrijsko predelana hrana velikokrat vodijo v pomanjkanje vitaminov skupine B. Ti imajo v telesu številne pozitivne naloge. Med drugim pripevajo k ohranjanju zdravja in dobrega počutja ter nam pomagajo napolniti baterije, ko smo utrujeni in izčrpani.

V skupini vitaminov B je 8 vitaminov (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), ki jih poznamo tudi kot vitamine počutja, saj so naš ščit pred stresom in drugimi posledicami hitrega življenjskega ritma. Njihovo delovanje se močno prepleta: pospešujejo regeneracijo živčevja in ga ščitijo, skrbijo za zdrave lase, nohte in kožo, krepijo imunski sistem ter spodbujajo delovanje možganov in tvorbo hormonov. Pripomorejo tudi k boljšemu duševnemu zdravju in pomagajo pri tvorbi rdečih krvničk.

Skupine z večjim tveganjem za pomanjkanje vitaminov B

Pomanjkanje teh vitaminov je najpogostejše pri starejših, ki živijo sami in nimajo rednih, polnovrednih obrokov. Tveganje je večje tudi zato, ker se absorpcija vitaminov iz hrane z leti manjša.

Pri vegetarijancih in strogih veganih je pomanjkanje tvegano zlasti v obdobju rasti in razvoja, ob boleznih, poškodbah, med okrevanjem, nosečnostjo, dojenjem in menopavzo. Največkrat jim primanjkuje vitamina B12, ki ga najdemo praktično samo v hrani živalskega izvora. Zato je ključno dodajanje vitaminov skupine B.

Za manj utrujenosti in izčrpanosti

Utrujenost in izčrpanost sta lahko simptoma pomanjkanja vitaminov skupine B. Večina teh vitaminov namreč skrbi za nastajanje energije in za to, da hrana pride do končnega cilja in nahrani celice. Poleg tega sodelujejo pri proizvodnji energije v celicah in tako prispevajo k normalni presnovi ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Slabo počutje, utrujenost in pomanjkanje energije so tudi najpogostejši simptomi po prebolelem covidu-19. O njih je v slovenski spletni raziskavi poročala več kot tretjina prebolevnikov.

Za lepo kožo

Za kožo je treba skrbeti, saj kaže našo notranjost in zunanjost. Hrapava, razpokana in luskava koža kaže na pomanjkanje vitaminov skupine B, zlasti vitamina B5, razbarvanost na pomanjkanje vitamina B6, razjede v ustnih kotičkih pa na pomanjkanje vitamina B2. Srbeča, vzdražena, razpokanainpigmentirana kožana delih telesa, ki so izpostavljeni svetlobi, je lahko povezana s pomanjkanjem vitamina B3.

Za zdrave, močne lase in nohte

Vitamin B2 sodeluje pri sproščanju energije v telesu in odstranjuje strupe iz krvi. Lase in nohte ohranja zdrave in močne ter preprečuje izpadanje las. Naglo sivenje je lahko povezano s pomanjkanjem vitaminov B5, B6 in B7 ter beljakovin.

Za dobro kondicijo imunskega sistema Prepoznati sovražnika, mobilizirati obrambne celice in napasti tujke – to je osnovna strategija imunskega sistema, ki telo varuje pred povzročitelji bolezni, kot so virusi, bakterije in glivice. Ob oslabljenem imunskem sistemu smo utrujeni in brez energije, pogosteje zbolevamo, okužbe lahko postanejo kronične. Tudi številni vitamini skupine B sodelujejo pri obrambnih reakcijah telesa, predvsem B1, B2, B6 in B12, B7, B3 in B9.

Poživite tok življenja z B-complexom iz Krke

Pomanjkanje enega od vitaminov skupine B ali povečana potreba po njem povzroči potrebo tudi po drugih vitaminih iz te skupine, zato se svetuje jemanje vseh vitaminov B. Priporočljivo je posegati po izdelkih, ki vsebujejo uravnotežene in priporočene odmerke vitaminov.

Krkin B-complex je edini kompleks vitaminov skupine B, ki je na voljo kot zdravilo brez recepta. Vsebuje optimalno kombinacijo vitaminov B (B1, B2, B3, B5, B6, B12) in je brez konzervansov, arom ter glutena. Primeren je tudi za nosečnice in doječe matere. Na voljo je v pakiranju po 60 in 120 filmsko obloženih tablet.

Več na www.bcomplex.si.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.