Vitamin D: Zakaj in koliko ga potrebujemo?

Vitamin D: Zakaj in koliko ga potrebujemo?

Za preprečevanje virusnih okužb dihal oziroma njihovo blažitev ter za ohranjanje splošnega zdravja in dobrega počutja moramo telesu pravočasno zagotoviti dovolj vitamina D. Njegov povprečni dnevni vnos je pri prebivalcih Slovenije precej manjši od priporočenega. Zato je pomembno, da izberemo izdelek, ki je kakovosten, varen in učinkovit ter s katerim dobimo zadostno količino vitamina D.

Vitamin D krepi imunski sistem

Vitamin D spodbuja prirojen imunski sistem, s katerim se bojujemo proti akutnim okužbam, in pomaga preprečiti vdor virusov in bakterij v telo. Poleg tega pomaga blažiti pretiran imunski odziv in upočasnjuje razvoj avtoimunskih bolezni (multiple skleroze, astme, kronične vnetne črevesne bolezni, avtoimunske bolezni ščitnice, revmatoidnega artritisa ipd.).

Obe vlogi sta pomembni, saj je več študij pri odraslih in otrocih pokazalo, da pomanjkanje vitamina D slabi imunski sistem, poveča tveganje za okužbe, zlasti dihal, povezano je tudi s hujšim potekom bolezni.

Zakaj bi morali vsi jemati dodatke z vitaminom D?

Po priporočilu strokovnjakov bi morali vitamin D pozimi dodajati prav vsi, vse leto pa tisti, ki ne preživijo dovolj časa na prostem, in ljudje s čezmerno maso.

Raziskava Inštituta za nutricionistiko (1) je namreč pokazala, da Slovencem pozimi pogosto primanjkuje vitamina D. Optimalne ravni vitamina D v krvi ni imela niti ena ženska, stara od 18 do 65 let. Pri več kot 80 % prebivalcev Slovenije so zaznali pomanjkanje tega vitamina, od tega pri dobri polovici celo hudo pomanjkanje.

Do zadostnih količin vitamina D po naravni poti?

Najbolj naraven način za pridobitev vitamina D je izpostavljenost sončni svetlobi. Sončni žarki pa nas v zimskih mesecih pobožajo premalokrat, da bi telo dobilo zadostno količino vitamina D, zato je v tem času toliko pomembnejše slediti nasvetom strokovnjakov.

Poznamo tudi živila, ki so vir vitamina D. To so nekatere mastne ribe, rumenjak, pa tudi mleko in jogurt. Ob tem je pomembno vedeti, da s prehrano v povprečju v telo vnesemo od 100 do 200 enot vitamina D, za vzdrževanje normalne ravni pa potrebujemo vsaj 800 enot na dan.

VITAMIN D3 KRKA NA VOLJO V NOVEM, VEČJEM PAKIRANJU

Vitamin D3 Krka je edini vitamin D, ki je registriran kot zdravilo brez recepta. Status zdravila brez recepta pomeni dodano vrednost, ker kakovost, varnost in učinkovitost teh zdravil redno spremljajo in preverjajo neodvisne inštitucije (pri nas Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke).

Vitamin D3 Krka je na voljo v novem, večjem pakiranju po 100 tablet, kar omogoča dolgotrajnejše nadomeščanje vitamina D po dostopnejši ceni.

Literatura

1. https://www.zps.si/nasveti-in-vodniki/vitamin-d-intervju-s-prof-dr-marijo-pfeifer-internistko-in-endokrinologinjo-2023-11-09

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.