Urtikarija

Navzkrižna alergija – ali jo imate tudi vi?

Navzkrižna alergija – ali jo imate tudi vi?

Alergije so zelo pogoste. Pri njih se telo pretirano odzove na sicer neškodljive snovi, kot so cvetni prah, pršice ali nekatera živila. Lahko pa se pri osebah, ki so alergične na neko snov, alergijska reakcija razvije tudi ob stiku s kakšno drugo, na videz nesorodno snovjo. To se imenuje navzkrižna alergija. Kaj je navzkrižna alergija? […]

Alergija že trka na vrata

Alergija že trka na vrata

Alergijske bolezni so najpogostejše bolezni sodobnega časa. Raziskava, ki je zajela splošno populacijo v Evropi, je pokazala, da ima približno 25 % ljudi alergijski rinitis. To je kronična bolezen dihal, ki vpliva na kakovost življenja, spanja in delovno sposobnost v šoli in službi. Novejši antihistaminiki učinkovito lajšajo simptome alergije in pri tem ne povzročajo zaspanosti.

Alergijski slovarček

Alergijski slovarček

AlergenSnov, ki draži imunski sistem in povzroča alergijo. Najbolj znani alergeni so cvetni prah, pršice, plesni, živalska dlaka in živila. AlergijaBeseda izhaja iz grščine in pomeni reagirati drugače. Alergija je preobčutljivostna reakcija telesa na nenevarne snovi iz okolja. Alergijski konjunktivitisVnetje membrane, ki prekriva sprednjo površino očesnega zrkla in notranjo stran vek. Alergijska reakcijaOdgovor imunskega sistema […]

Alergije na koži

Alergije na koži

Površina kože, ki pokriva telo odraslega človeka, je približno 1,2 do 1,8 kvadratnega metra. Ta velika površina je vsak dan izpostavljena več kot 20.000 alergenom, ki se jih lahko dotaknemo, jih zaužijemo, vdihnemo ali pa pridejo v telo s pikom žuželk. Zlasti poleti, ko se med dopustom pogosteje grejemo na soncu ali pa iščemo prijetno senco in hlad ob rekah, jezerih in morju, je verjetnost za alergije na koži velika. Zato smo pripravili nekaj osnovnih podatkov o treh najpogostejših oblikah kožnih alergij (koprivnici ali urtikariji, atopijskem dermatitisu, kontaktnem dermatitisu) ter nekaj napotkov, kako pri posameznih boleznih ravnati.

Urtikarija

Urtikarija

Urtikariji rečemo tudi koprivnica, ker so izpuščaji podobni kot po stiku s koprivo. Lahko so ločeni ali pa se med seboj zlivajo. Pojavljajo se lahko po vsem telesu ali pa le po določenih delih.