Vnetje

Kaj izbrati, ko vas boli grlo?

Kaj izbrati, ko vas boli grlo?

V ustih in žrelu je ves čas nekaj mikroorganizmov, prvo obrambno linijo, ki preprečuje razširitev okužbe, pa predstavljajo encimi in protitelesa v slini in ustni sluznici.

Grlo boli tudi poleti

Grlo boli tudi poleti

Končno poletje. Končno toplo sonce. Končno nič več prehladov. Ob iskanju sence in ohladitve komaj čakamo, da sedemo v avto. Oh, kakšno olajšanje, saj je tukaj naša rešiteljica – klimatska naprava. V takšnih dneh je prav gotovo dobrodošla. Toda velike temperaturne razlike med okolico in klimatiziranimi prostori lahko povzročijo zdravstvene težave.

Bolečine mišic in sklepov

Bolečine mišic in sklepov

Največkrat bolijo veliki in nosilni sklepi, npr. kolki in kolena, večinoma zaradi obrabe. Zaradi takih sprememb nastane tudi bolečina v križu. Bolečino, ki jo sicer občutimo v sklepu, včasih povzroča bolezenska sprememba zunaj sklepa, tj. v obsklepnih tkivih. Te težave prepoznamo npr. po bolečini v kitah mišic, ki se pripenjajo na stegnenico, v rami in […]

Kakšen je vaš imunski sistem?

Kakšen je vaš imunski sistem?

Kadar pridejo virusi v stik z očesno ali nosno sluznico, imajo osebe z normalnim imunskim sistemom kar 95 % možnosti, da zbolijo za prehladom.

Protin

Protin

Protin je raznolika skupina bolezni, ki jih povzroča odlaganje kristalov sečne kisline v sklepe in tkiva. Najpogosteje se pojavlja med 40. in 50. letom. Med bolniki je skoraj 95 % spolno zrelih moških, ostale so ženske v menopavzi.

Artritis – ena največjih skrivnosti sodobne medicine

Artritis – ena največjih skrivnosti sodobne medicine

Artritis je napredujoča bolezen, zaradi katere lahko sklepi sčasoma postanejo popolnoma negibljivi. Kljub številnim raziskavam vzrok ostaja skrivnost.