Navzkrižne alergije

Navzkrižne alergije

Včasih se zgodi, da nekdo, ki je na neko snov alergičen, doživi enak odziv tudi ob stiku s kakšno drugo, sorodno snovjo. Če je nekdo alergičen na kravje mleko in pokaže enak odziv tudi takrat, ko je govedino, govorimo o navzkrižni alergiji. Na alergene, ki so med seboj sorodni, se telo odzove podobno.

Zanimivo je, da so alergeni breze, jelše, leske, bukve in hrasta skoraj enaki in povzročajo navzkrižni odziv. medpelodi breze in jelše ter koščičastim sadjem, češnjami, marelicami, breskvami, jabolki in lešniki obstaja t. i. botanično sorodstvo (vsebujejo podobne beljakovine), zato povzročajo navzkrižne alergije.

Če je oseba preobčutljiva za neki alergen, se lahko ob stiku z drugim alergenom sproži alergijska reakcija. Pri pelodno-prehranski navzkrižni alergiji pride po zaužitju hrane do srbenja, oteklih ustnic, jezika in žrela, hripavosti. Pride lahko tudi do krčev v trebuhu, bruhanja, koprivnice, splošne slabosti, driske, nahoda, solzenja. Še hujši splošni znaki so dušenje, težave pri požiranju, znižanje krvnega tlaka in nezavest (anafilaksa).

Nekaj najpogostejših navzkrižnih alergij:

  • breza: jabolka, koščičasto sadje, kivi, lešniki, arašidi, zeli in začimbe (janež, curry, paprika, poper)
  • pršica: morski sadeži
  • trave: žita, paradižnik, soja, grah
  • lateks (v izdelkih iz prave gume): banana, avokado