Vas muči bolečina v križu zaradi sedečega načina življenja?

Vas muči bolečina v križu zaradi sedečega načina življenja?

Sodobni način življenja postaja vse bolj nedejaven in vse bolj sedeč. Ali ste se kdaj spraševali o povezavi med pisarniškim delom oziroma dolgotrajnim sedenjem in bolečino v križu?

Pri ljudeh se je hrbtenica počasi razvila v obliko črke S, zdaj pa vse več časa preživimo v neprimerni drži oziroma sede, zaradi česar se pojavljajo številne težave. Hrbtenica lahko celo izgubi svojo naravno obliko, kar lahko sčasoma privede do zmerne ali hude bolečine v križu. Zaradi sodobnega načina življenja je treba biti bolj prilagodljiv in dejaven kot kadarkoli prej.


Ali ste vedeli, da daljše in neprekinjeno sedenje negativno vpliva tudi na zdravje tistih, ki sicer dosegajo priporočila za telesno dejavnost?


Sedeče življenje je zato splošno priznano kot eden od dejavnikov tveganja za nastanek bolečine v križu, ki je tudi eden od najpogostejših simptomov, o katerih poročajo pisarniški delavci. Običajno jo sprožijo dejavniki, povezani z delovnim okoljem, kot so drža rok in glave, položaj miške, vrsta stola, zmerno ali zelo stresno delovno mesto in neredno gibanje. Pisarniški delavci, ki dalj časa neprekinjeno sedijo brez odmora, pogosto občutijo bolečino v križu.


55 % pisarniških delavcev trpi zaradi bolečine v spodnjem delu hrbta, ki jo običajno sprožijo dejavniki v delovnem okolju.


Recite NE bolečini v križu

Čas, ki ga preživite sede, zmanjšajte na najmanjšo možno mero.

Sedenje prekinite na uro ali dve, večkrat vstanite, se sprehodite in raztegnite.

Pojdite po stopnicah namesto z dvigalom, med krajšimi vožnjami z avtobusom raje stojte in izstopite postajo ali dve prej ter preostanek poti prepešačite.

Telefonske klice in krajše sestanke opravite stoje.

Vsakodnevna telesna dejavnost naj postane vaš način življenja. Koristne so tudi vaje za sprostitev in krepitev hrbtnih mišic.

Prilagodite razdaljo do zaslona in njegovo višino. Pri sedenju ohranjajte pravilno držo.

Kadar preventivni ukrepi ne zadostujejo, bolečino v križu dokazano varno in učinkovito lajšajo analgetiki, kot je natrijev naproksenat, ki spada med nesteroidna protivnetna zdravila (NSAR).

Zaradi enostavne in kratkotrajne bolečine v križu je nesmiselno trpeti in si slabšati kakovost življenja. Vzemite Nalgesin S in bolečino pravočasno odpravite. Tako boste zmanjšali verjetnost, da boste zaradi močnejše bolečine potrebovali večji odmerek.

Več o Nalgesinu S lahko preberete tukaj.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Literatura

1. Szczygieł E et al. Musculo-skeletal and pulmonary effects of sitting position – a systematic review. Ann Agric Environ Med. 2017; 24(1): 8–12.

2. Celik S et al. Determination of pain in musculoskeletal system reported by office workers and the pain risk factors. Int J Occup Med Environ Health. 2018; 31(1): 91–111.