Izogibajte se tem dejavnikom tveganja za bolečino v križu

Izogibajte se tem dejavnikom tveganja za bolečino v križu

Z bolečino v križu se vsaj enkrat v življenju sreča skoraj 90 % ljudi. V vsakem trenutku jo čuti 15 do 20 % ljudi. Večinoma se pojavlja občasno, je zmerna in kratkotrajna. V četrtini primerov ji je pridružena tudi bolečina v nogi. Kateri so najpogostejši dejavniki tveganja za bolečino v križu in kako si lahko pomagamo?

Bolečina v križu je zaradi pogostosti pomemben družbeno-ekonomski dejavnik in jo lahko štejemo za normalen pojav. Navadno se pojavi med 35. in 55. letom. Je eden od najpogostejših razlogov za bolniško odsotnost pri mlajših od 45 let in na drugem mestu med razlogi za obisk pri zdravniku.

Kateri so najpogostejši dejavniki tveganja za bolečino v križu?

Največkrat so povezani z delom, ki ga opravljamo v službi, saj tam preživimo veliko časa. Najpogostejši so:

  • dvigovanje težjih bremen,
  • rotacijske obremenitve hrbtenice,
  • ponavljajoče se sklanjanje,
  • dolgotrajna prisilna drža.

Na bolečino v križu vpliva na primer prisilna drža med vožnjo avtomobila (pri poklicnih voznikih), ne pa med sedečim delom (npr. v pisarni). Med dejavnike tveganja štejemo tudi slabo razvito obhrbtenično mišičje, povečano telesno maso in psihosocialne dejavnike (npr. depresijo, anksioznost, čustveno napetost). Pri pisarniških delavcih je največkrat posledica slabo razvitega obhrbteničnega mišičja.

Bolečina v križu je pogosta tudi med nosečnostjo, pojavlja se skoraj pri dveh tretjinah nosečnic. Najbolj je povezana z višjo obporodno starostjo in čezmerno telesno maso.

Je lahko vzrok za bolečino v križu tudi športna dejavnost?

Redna športna dejavnost je dvorezen meč. Vemo, da dobra telesna pripravljenost preprečuje bolečino v križu, vendar pa imajo športniki več radiološko vidnih obrabnih sprememb na hrbtenici. Dokazana je tudi povezava med zlomi odrastkov vretenc in športi, pri katerih gre za ponavljajoče se in večje natezne obremenitve hrbtenice (gimnastika, nekatere atletske discipline, dvigovanje uteži). Zato se priporoča zmerna telesna dejavnost ter izogibanje telesnim preobremenitvam in ekstremnim ponavljajočim se gibom.

Kako ukrepati ob bolečini v križu?

Bolečina v križu je največkrat nespecifična in ima dobro prognozo. Pri lajšanju akutnih simptomov si lahko pomagamo s protibolečinskimi zdravili (npr. nesteroidnimi protivnetnimi zdravili) in s sproščanjem napetosti v bolečem predelu. Pri večini ljudi bolečina popusti v 4 do 6 tednih.

Nič neobičajnega ni, da se po umiritvi ponovno pojavi. Tudi v tem primeru navadno pomagajo ustrezna protibolečinska zdravila, prilagoditev telesne dejavnosti in redne vaje za raztegovanje in krepitev mišic ob hrbtenici, ki nam jih svetuje fizioterapevt.

Pregled pri zdravniku je potreben, če je bolečina hujša ali traja več kot 6 tednov.

asist. dr. Lovro Suhodolčan, dr. med., specialist ortopedske kirurgije