Kako ukrepati, ko boli?

Kako ukrepati, ko boli?

Ljudje se na bolečino odzivamo zelo različno, vsak jo občuti drugače. Nekateri jo prenašajo lažje, drugi težje, za vsakogar pa je neprijetna čutna izkušnja. Ovira nas pri vsakdanjih aktivnostih, druženju, spanju, poleg tega ima tudi druge neugodne učinke na telo, kot so zvišan krvni tlak, pospešeno bitje srca in sproščanje stresnih hormonov. Kadar je dolgotrajna, lahko povzroči tesnobo in potrtost.

Zato je pomembno, da bolečino čim prej in učinkovito lajšamo. Danes, ko so na voljo številna protibolečinska zdravila, ni nobenega razloga, da bi jo morali prenašati. Prej ko poiščemo pomoč, uspešnejše bo zdravljenje. Manjše bo tudi tveganje, da se AKUTNA bolečina razvije v KRONIČNO.

Kako ravnati, ko začutimo bolečino?

Blago bolečino zaradi znanega vzroka (glavobol, zobobol, menstrualna bolečina itd.), ki traja krajši čas, lahko zdravimo s protibolečinskimi zdravili, ki so v lekarni na voljo BREZ RECEPTA. V to skupino spadajo paracetamol, acetilsalicilna kislina in nesteroidna protivnetna zdravila. Preden se odločimo za neko protibolečinsko zdravilo, se je priporočljivo posvetovati s farmacevtom ali zdravnikom. Samozdravljenje praviloma ne sme trajati več kot 3 do 7 dni.

Kdaj zaradi bolečine poiskati zdravniško pomoč?

Zdravnika je treba obiskati, kadar gre za resnejša zdravstvena stanja, ko je bolečina:

  • MOČNEJŠA (ocenjena z več kot 4 na lestvici od 1 do 10),
  • PONAVLJAJOČA ali KRONIČNA,
  • PRIDRUŽENA drugim simptomom (vročini, kožnim izpuščajem, togosti v sklepih itd.),
  • SPECIFIČNA (mrazi, peče, mravljinči, strese kot elektrika itd.),
  • vedno HUJŠA.

Zdravnik nam bo po pogovoru in na podlagi kliničnega pregleda predpisal ustrezno zdravilo NA RECEPT. Izbral ga bo glede na tip in jakost bolečine ter morebitne pridružene bolezni. Nesteroidni antirevmatiki imajo poleg protibolečinskega delovanja še protivnetni učinek, zato so primerni za zdravljenje bolečine, ki je povezana z vnetjem.

Kaj storiti pri močnejši bolečini?

Srednje močno in močno bolečino lajšamo z zdravili, ki jih zdravnik predpiše na recept. Glede na trajanje in pojavljanje bolečine lahko izbere zdravilo v farmacevtski obliki s podaljšanim sproščanjem za dolgotrajnejši protibolečinski učinek ali zdravilo v farmacevtski obliki s takojšnjim sproščanjem za lajšanje kratkotrajne ali vmesne prebijajoče bolečine, ki ga vzamemo po potrebi. Priporoči nam lahko tudi jemanje v kombinaciji z drugimi zdravili (npr. paracetamolom, metamizolom, nesteroidnimi protivnetnimi zdravili), saj bo tako analgetični učinek še boljši.

Pomembno je upoštevati zdravnikova navodila

Pomembno je, da pri bolečini, ki jo zdravimo z zdravili na recept, sledimo zdravnikovim navodilom. Tako bomo največ prispevali k varni uporabi zdravil. Upoštevamo predpisani enkratni in dnevni odmerek zdravila, režim jemanja in dogovorjeno trajanje zdravljenja. Pozorni moramo biti ob morebitnem sočasnem jemanju zdravil na recept in brez recepta, saj lahko vsebujejo isto učinkovino, kar pomeni nevarnost za čezmerno odmerjanje.