Kaj so lahko vzroki za bolečino v križu pri starejših

Kaj so lahko vzroki za bolečino v križu pri starejših

Obrabne oziroma starostne spremembe na hrbtenici se začnejo že po 20. letu starosti. Prizadenejo lahko različne strukture hrbtenice in sprožijo vnetni proces, ki se kaže kot bolečina.

Fasetna bolečina

Fasetna bolečina izvira iz malih sklepov hrbtenice (fasetnih sklepov). Vsak segment hrbtenice (sosednji vretenci) poleg medvretenčne ploščice povezujeta tudi parna fasetna sklepa (mala sklepa hrbtenice), ki sta zelo dobro oživčena. Fasetni sklepi so po sestavi navadni sinovialni sklepi, tako kot koleno. Prav tako kot na ostalih sinovialnih sklepih so razmeroma pogoste spremembe zaradi obrabe in staranja.

Obrabljeni fasetni sklepi lahko v križu povzročajo t. i. mehanično bolečino, ki je ostra in se pojavlja ob telesni dejavnosti, najizrazitejša pa je v zaklonu oziroma pri rotacijah. Občutimo jo po sredini hrbtenice, lahko pa se širi v okolico hrbtenice, po medenici in po zgornjih dveh tretjinah zadnjega dela stegen.

Zdravimo jo predvsem s protibolečinskimi zdravili, ki delujejo tudi protivnetno (nesteroidna protivnetna zdravila). Ker pogosto postopoma napreduje, je sčasoma potrebno močnejše protibolečinsko, včasih tudi operativno zdravljenje.

Bolečina ob zdrsu vretenca

Pri starejših je pogosta bolečina ob zdrsu vretenca. Nekatera bolezenska stanja ledvenega dela hrbtenice povzročijo pretirane gibe, posledica tega pa sta nestabilnost in mehanična bolečina v križu. Bolezenska stanja, ki lahko povzročajo nestabilnost, so spondilolisteza (zdrs telesa vretenca naprej), degenerativne spremembe hrbtenice, stanje po operaciji na hrbtenici, po poškodbi, ob spondilodiscitisu (bakterijskem vnetju medvretenčne ploščice) in ob neoplazmi (novotvorbi).

Bolečina ob zdrsu vretenca je ostra in globoka, pojavlja se lahko tudi občutek preskakovanja.

Prehodno olajšanje lahko dosežemo z ustreznim protibolečinskim zdravilom, če težave ne minejo, pa je pogosto potrebno operativno zdravljenje.

Zlom vretenca

Pri zmanjšani kostni gostoti (osteoporozi) lahko pride do zloma vretenca že ob najmanjši poškodbi ali celo ob normalni obremenitvi (predklonu, zasuku telesa).

Bolečina nastane nenadno, posledica je lahko tudi zmanjšanje telesne višine in/ali ukrivljenost hrbtenice naprej. Bolečina je izrazito ostra in intenzivnejša ob premikih, vendar se ne širi.

Večinoma se zmanjšuje stopenjsko, povsem umiri pa se v nekaj mesecih. Vmes si pomagamo s protibolečinskimi zdravili, včasih tudi z uporabo steznika, ki ga predpiše zdravnik specialist. Če je bolečina hujša ali se ne umirja, je možno operativno zdravljenje.

asist. dr. Lovro Suhodolčan, dr. med.

specialist ortopedske kirurgije