Za premagovanje bolečine v hrbtenici

Za premagovanje bolečine v hrbtenici

Več kot 60 % odraslih vsakodnevno trpi zaradi bolečine v hrbtenici. Glavna dejavnika sta sodobni življenjski ritem in vedno starejša populacija. Prvi korak v zdravljenju so navadno protibolečinska zdravila, v hujših primerih, ko pride do trajnih okvar, pa je potrebna operacija.

Bolnikom, ki jim odstranijo medvretenčno ploščico (disk), vstavijo plastični spiralni vsadek, ki blaži bolečino v hrbtenici. Po operaciji navadno občutijo napetost in bolečino v križu, v več kot 10 % pa so potrebne še nadaljnje operacije.

Plastični spiralni vsadek zapolni prazen prostor, ki ostane po odstranitvi medvretenčne ploščice. Na hladnem se vsadek nekoliko skrči in postane tog, ob normalni telesni temperaturi pa spet postane prožen. Deluje kot neke vrste mehčalec grobih gibov in tako preprečuje nadaljnje poškodbe, hkrati pa omogoča večjo gibljivost hrbtenice.

Rezultati prvih poskusov na bolnikih (starih od 24 do 52 let), ki so jim vsadili plastični spiralni vsadek, so pri vseh vključenih pokazali zmanjšanje bolečine in bistveno izboljšanje počutja.

Delno povzeto po BMJ, 16. sept. 2003.