Tudi na dopustu imejmo hitro rešitev za bolečino vedno pri sebi

Tudi na dopustu imejmo hitro rešitev za bolečino vedno pri sebi

Ker nas kadarkoli in kjerkoli lahko preseneti bolečina, so obvezni del potovalne lekarne protibolečinski izdelki.

Kaj moramo vedeti o bolečini?

Bolečina je odziv telesa na bolezen ali poškodbo. Čeprav je neprijetna, ima svojo vlogo – je opozorilni znak, da je z nami nekaj narobe. Če traja malo časa, govorimo o akutni bolečini, ki jo največkrat povzročajo poškodbe ali vnetja. Kadar traja več kot 3 mesece, gre za kronično bolečino. Pomembno je tudi, od kod prihaja bolečina. Če izvira iz kože, mišic ali sklepov, govorimo o somatski bolečini. Če izvira iz notranjih organov in jo težko lokaliziramo, pa govorimo o visceralni bolečini.

Katero bolečino lahko odpravimo sami?

Običajne vrste bolečine lahko odpravimo sami.

  • Glavobol ima lahko zelo različne vzroke, najpogosteje pa ga povzročajo vremenske spremembe in stres. Najpogostejši je tenzijski glavobol, s katerim se občasno srečuje kar 75 % ljudi. Občutimo ga kot stiskanje okoli glave, napetost v predelu senc in čela, napetost obraza in vratu. Bolečina je navadno blaga ali zmerna, traja pa lahko več ur. Pogosta oblika glavobola je tudi migrena, zaradi katere občasno trpi od 10 do 20 % odraslih.
  • Zobobol je najpogosteje posledica zobne gnilobe. Občutimo ga ob stiku zob s hladnim ali vročim, kislim ali sladkim, lahko pa se stopnjuje tudi do neprestane bolečine. Včasih ga spremljajo otekline prizadetega predela, slabo počutje in zvišana telesna temperatura.
  • Menstrualna bolečina je najpogostejša z rodili povezana težava, saj se z njo sreča do 90 % vseh žensk. Povzročajo jo krči maternice med menstruacijo. Veliko žensk jo občuti kot bolečino ali neprijeten pritisk v spodnjem delu trebuha.
  • Bolečina v mišicah in sklepih je posledica poškodb, prevelikih obremenitev, prehlada ali gripe.
  • Bolečina v hrbtu se pri štirih od petih odraslih pojavi vsaj enkrat v življenju. Najpogosteje prizadene križ, pojavi pa se lahko vzdolž cele hrbtenice. Zaradi prisiljene drže nas lahko pogosto boli vratni del hrbtenice.

NALGESIN S – hitra in dolgotrajna rešitev za bolečino

Nalgesin S je Krkino protibolečinsko zdravilo, ki učinkovito odpravlja glavobol, migreno, zobobol, menstrualno bolečino, bolečino v mišicah, sklepih in hrbtenici. Deluje hitro (že v 15 minutah*) in dolgotrajno (do 12 ur). Običajni odmerek je 1 tableta na 8 do 12 ur, dokler trajajo simptomi. Začetni odmerek je lahko dvojen, tableti pa lahko vzamemo naenkrat ali z enournim presledkom. Z Nalgesinom S lahko sami odpravimo le blago do zmerno akutno somatsko bolečino, ki ne traja več kot 10 dni. Nujno pa moramo obiskati zdravnika, če gre za visceralno bolečino oziroma če ji ne moremo določiti vzroka, če je bolečina huda ali če jo spremlja vročina, ki traja več kot 3 dni.

Nalgesin S ima pri odpravljanju bolečine izredno pozitivne lastnosti.

  • Odpravlja različne vrste bolečine.
  • V želodcu se hitro raztopi na majhne delce, kar omogoča zelo hitro in popolno absorpcijo. To pomeni, da začne delovati v kratkem času in da se stanje brez bolečine hitro povrne.
  • Deluje dolgotrajno, zato samo z 2 do 3 tabletami na dan dosežemo najboljši možni učinek zdravila.
  • Je varno zdravilo.

* Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmacol 1980; 10: 259–63.