Kako proti novembrskemu ravnodušju

Kako proti novembrskemu ravnodušju

Človek potrebuje svetlobo

Temačnejši, kot so dnevi, slabše je posameznikovo razpoloženje. Podatki nekaterih raziskav kažejo, da pozimi približno 10 % prebivalstva v srednji Evropi toži zaradi simptomov utrujenosti, ima manj energije za delo in slabšo koncentracijo, zaradi mraza pa posega po hrani z več ogljikovimi hidrati. Krivec za vse to so spremenjene svetlobne razmere. Epifiza namreč v temi izloča hormon melatonin, ki vpliva na spanje, v svetlobi pa njegova raven pade. Če torej manjka svetlobe, ostane raven melatonina visoka, naše razpoloženje pa je vse slabše. Raziskave so pokazale tudi, da je nočno izločanje melatonina pozimi za približno pol ure daljše kot poleti.

Ker je sončnih žarkov manj, je pomembna tudi tvorba serotonina, ki jo lahko dodatno izzovemo z nekaterimi vrstami hrane, npr. z bananami, oreščki in čokolado. Zato se v tem delu leta mnogo bolj nagibamo k temu, da bi jedli sladkarije.

Kako lahko preprečite slabo razpoloženje

Ko se temnejši del dneva podaljšuje, mnogi prenehajo z aktivnostmi na prostem. Nasvet pa je ravno nasproten – če le dopušča vreme, se gibajte na prostem. To krepi vaš imunski sistem in odpornost. Prav jeseni so namreč zaradi neprijetnega vremena pogoste različne bolezni.

Nasveti za izboljšanje razpoloženja

  • Ne glejte televizije, odpravite se ven. Pojdite na sprehod, čeprav je nebo polno oblakov. Še zabavneje bo, če vam bo kdo delal družbo.
  • Privoščite si masažo, manikuro, pedikuro ali pa si sprostitev pripravite kar v domači kopalnici (npr. kopel z mlekom in medom ob poslušanju priljubljene glasbe).
  • Včasih pomagajo že pozitivne in konstruktivne misli, pisano oblačilo ali dodatek, saj s svojo živahnostjo popestrijo vaš dan. Na razpoloženje posebej dobro vplivata rumena in oranžna, zelena in rdeča pa navdihujeta čustva in ustvarjalnost ter s tem prav tako zagotavljata dobro razpoloženje.

Če slabo razpoloženje traja dalj časa ali ste depresivni, pa morate obiskati osebnega zdravnika.