Ali tudi vas muči poletna nespečnost?

Ali tudi vas muči poletna nespečnost?

Zaradi sodobnega načina življenja, dolgega delovnika in veliko časa pred zasloni je kakovosten spanec vedno težko doseči. Še težje pa je, ko se začnejo približevati poletni dnevi.

Marsikdo bi pomislil, da poleti, ko so počitnice, dopusti in je življenje na sploh bolj sproščeno, to ne bo težava. Po navedbah Ameriške akademije za medicino spanja (AASM) pa kar 36 % odraslih poleti spi manj kot v drugih letnih časih. (1) Razlogov, zakaj poleti težje zaspimo in se tudi med spanjem pogosteje zbujamo, je kar nekaj.

Vročina, vlaga in komarji

Med glavnimi razlogi je zagotovo vročina. Čez dan se temperature močno dvignejo, včasih tudi prek 35 stopinj, in visoke ostanejo tudi ponoči. Priporočena temperatura v spalnici je okrog 18 stopinj, to pa poleti zelo težko dosežemo. Pomagamo si sicer lahko s klimatsko napravo, vendar zagotovo ni priporočljivo nastaviti tako nizke temperature, saj se lahko preveč razlikuje od zunanje. To za naše telo ni dobro, saj lahko doživi temperaturni šok. Visoke temperature pogosto spremlja velika zračna vlaga, na plano pridejo tudi nadležni komarji,vse to pa poslabša spanec.

Dolg dan in ponočevanje

Dnevi so dolgi, noči pa kratke. Ker sonce pozneje zaide, smo pogosto nehote dejavni dlje, kot bi bili sicer. Namesto da bi se pravočasno odpravili v posteljo, ostanemo pokonci ter si privoščimo pozne večerje, sprehode, pogosteje tudi alkohol. Ta slabo vpliva na spanje oziroma nočno zbujanje in počutje, zato kozarček pred spanjem nikakor ni priporočljiv. Poleg tega se zaradi večje količine pijače ponoči zbujamo in moramo večkrat na stranišče. Pozne večerje pa lahko povzročijo zgago in težak občutek v želodcu. Skratka, ker poleti prijetne stvari pogosto delamo šele proti večeru, ni nič čudnega, da smo dolgo pokonci in da potem tudi težje zaspimo.

Hrup

Poletje je najhrupnejši letni čas. Ljudje pogosto ponočujejo, z ulic se sredi noči slišijo mladi, ki se vračajo z zabav, mimo vozijo motorji in avtomobili, okna spalnice pa so zaradi hlajenja in zračenja velikokrat odprta. Pogoste so tudi vročinske nevihte z grmenjem in bliskanjem. Ponoči ne spijo niti živali. Z vseh strani se slišijo lajež, mijavkanje in oglašanje drugih živali, kar nas pogosto prebuja. Ko proti jutru končno trdno zaspimo, pa ptičje petje naznanja, da se dela beli dan.

Čeprav je poletje idealen letni čas, da se telesno in duševno sprostimo, pogosto težje zaspimo in na splošno tudi manj kakovostno spimo.

Kako se izogniti poletni nespečnosti?

Spanje je ne glede na letni čas izredno pomembno, saj vpliva na veliko bioloških funkcij ter na telesno in duševno zdravje. Posledice neprespane noči občutimo že takoj naslednji dan, ko težje opravljamo vsakdanje naloge, smo razdražljivi in se težko zberemo. Dolgotrajne težave s spanjem lahko vplivajo na naše zdravje.

Da bi se izognili težavam s spanjem, predvsem poleti, upoštevajmo nekaj nasvetov.

  1. Spalnica naj bo spalno kraljestvo (brez komarjev). Na okna namestimo komarnike, pred spanjem pa skrbno preglejmo, ali se v spalnici skriva kakšen komar. Ko odpremo okna, ne prižigajmo luči, sicer bodo komarji hitro našli pot v našo spalnico.
  2. Prezračimo spalnico in zagotovimo primerno temperaturo. Idealna temperatura v prostoru, kjer spimo, je okrog 18 stopinj. Če zunaj ni prevroče, pred spanjem odprimo okna ter tako prezračimo in ohladimo spalnico. Svež zrak bo blagodejno vplival tudi na naš spanec.
  3. Zatemnimo okna. Ker je poleti dan daljši, lahko postanemo zaspani kasneje kot v drugih letnih časih. Vseeno potrebujemo dovolj časa za spanje. Ker je spanec globok in krepčilen le v temni spalnici, jo zatemnimo z žaluzijami ali posebnimi zavesami. Odstranimo tudi elektronske naprave, ki oddajajo svetlobo.
  4. Ohladimo se z vodo. Pred spanjem se oprhajmo z mlačno vodo. Če se prhamo s hladno vodo, dosežemo ravno nasproten učinek od želenega. Sprva se res ohladimo, vendar se telo odzove s segrevanjem, saj ne ve, da ga hladimo nalašč. Mlačna voda nas prijetno ohladi, telesu pa ne sporoča, da se mora braniti pred mrazom.
  5. Izberimo primerna oblačila. Prava oblačila ugodno vplivajo na spanec, še zlasti poleti, ko se zaradi vročine in vlage več potimo. Poskrbimo, da bodo lahka, udobna in iz naravnih materialov, ki omogočajo, da koža diha. Lahko pa se samo pokrijemo z rjuho in spimo goli.
  6. Ohranjamo rutino spanja. V poletnih mesecih je to še posebno težko, vendar skušajmo biti čim bolj dosledni. Vsako večer lezimo k počitku ob isti uri, tudi za konec tedna vstanimo ob približno istem času. Dobra rutina spanja lahko izboljša njegovo kakovost.
  7. Pazimo na prehrano. Za dober spanec so priporočljivi manjši obroki, razporejeni čez cel dan. Zadnji naj bi bil vsaj 2 uri pred spanjem. Ker pa poleti po navadi jemo nekoliko kasneje, poskrbimo, da je zadnji obrok lahek in ne prevelik. Zvečer tudi ne pijmo pijač s kofeinom in alkoholnih pijač. Zbrali smo še nekaj predlogov, na kaj paziti pri hrani in pijači, da nam ne bosta kratili spanca.

Če kljub upoštevanju nasvetov poleti ne spimo dovolj, si pomagajmo z zdravilom Noctiben Mea®, ki se priporoča pri občasni nespečnosti in je v lekarni na voljo brez recepta. Njegova ključna prednost je, da deluje že po prvem odmerku, torej še isto noč, zato ga lahko vzamemo po potrebi. Vsebuje doksilaminijev hidrogensukcinat, ki dokazano skrajša čas uspavanja, podaljša spanec in izboljša njegovo kakovost. Zato lahko pomaga pri odpravljanju težav z uspavanjem, nočnim prebujanjem in prezgodnjim zbujanjem.

1. https://www.newswise.com/articles/summer-is-long-on-fun-short-on-sleep

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.