Naspani smo lahko bolj produktivni

Naspani smo lahko bolj produktivni

Ali ste bili po neprespani noči tudi vi kdaj v službi težko zbrani? To ni naključje, saj spanje pomembno vpliva na delovno storilnost, produktivnost in boljše počutje, na kar opozarja tudi letošnji slogan svetovnega dneva spanja Urejeno spanje za zdravo prihodnost.

Več ur delamo, kot spimo

V hitrem življenjskem ritmu manj pozornosti namenjamo kakovosti in dolžini spanca. Zaradi obilice obveznosti na delovnem mestu in v zasebnem življenju smo nenehno v pogonu. 

Modra svetloba nam lahko škodi

Pretirana uporaba pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav prav tako slabo vpliva na kakovost spanca. Po podatkih Statističnega urada iz leta 2017 kar 73 % Slovencev uporablja pametne telefone. Če jih uporabljamo pred spanjem, lahko modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni, moti naš dnevno-nočni ritem. Strokovnjaki ugotavljajo, da je ravno uporaba mobilnega telefona pred spanjem povezana z daljšim uspavanjem in slabšo kakovostjo spanca. Kljub temu ga zaradi nespečnosti ponoči vzamemo v roke, kar pa ni priporočljivo. Uporaba elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo, je odsvetovana vsaj 1 do 2 uri pred spanjem.

Kako lahko dober spanec vpliva na učinkovitost?

Dobra kakovost in optimalna količina spanca izboljšata naše razpoloženje in nas napolnita z energijo, poleg tega pa lahko pozitivno vplivata tudi na našo delovno storilnost in morebiti celo na našo nadaljnjo kariero. Kako?

Bolj smo zbrani.
Kadar slabo spimo, se težje zberemo in smo bolj razdražljivi. Kadar smo naspani, pa imamo več energije in se lažje osredotočimo na delovne naloge.

Odločamo se hitreje in bolje.
Po neprespani noči se zaradi izčrpanosti težje odločamo. Kadar spimo dobro, se bolje počutimo, zato smo bolj motivirani ter se lažje in hitreje odločamo.

Delamo manj napak.
Po neprespani noči se zaradi utrujenosti poveča možnost za napake, s tem pa tudi za delovne nesreče.

Krepimo spomin.
Zaspanost in utrujenost čez dan vplivata na spomin in koncentracijo.

Zmanjšamo možnost za izgorelost.
Zaradi neprespanosti se lahko zviša raven stresnega hormona, zato smo bolj razdražljivi in zaskrbljeni. Po dobro prespani noči smo bolj zadovoljni in optimistični.

Z izboljšanjem spanca do večje produktivnosti

Če tudi vas mučita pomanjkanje spanca in posledična utrujenost na delovnem mestu, je morda čas, da kaj spremenite. Dobra novica je, da lahko za izboljšanje kakovosti spanca veliko naredimo sami.

Bodimo samoiniciativni.
Zaradi začaranega kroga občasne nespečnosti se lahko razvije kronična nespečnost, zato moramo pravočasno prepoznati pomen dobrega spanca. Sami si moramo želeti izboljšati kakovost spanca in že čez dan poskrbeti, da bomo ponoči dobro spali.

Poskrbimo za dobro higieno spanja.
Pomembno je, da se v posteljo odpravimo vsak dan ob isti uri in tako vzpostavimo rutino. Pred spanjem ne uporabljamo elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo. Poleg tega poskrbimo, da je spalnica naš prostor za sprostitev, da je temna, čista in brez navlake. Čez dan se dovolj gibamo in pazimo, kaj jemo in kdaj. Za dober spanec so priporočljivi manjši obroki, razporejeni čez dan. Zadnjega si privoščimo vsaj 2 uri pred spanjem. Pred spanjem se izogibamo kofeinu in alkoholu.

Poiščimo pomoč.
Če se kljub upoštevanju teh nasvetov spanje ne izboljša, je morda čas, da se posvetujemo z zdravnikom ali s farmacevtom. Pri težavah zaradi občasne nespečnosti je učinkovita izbira Noctiben Mea, ki je v lekarnah na voljo brez recepta.

Zdravilo Noctiben Mea je namenjeno zdravljenju občasne nespečnosti pri odraslih. Vsebuje doksilaminijev hidrogensukcinat, ki dokazano skrajša čas uspavanja, podaljša spanec in izboljša njegovo kakovost, zato lahko pomaga pri vseh treh vrstah akutne nespečnosti (težave z uspavanjem, nočno prebujanje in prezgodnje zbujanje). Njegova ključna prednost je, da deluje že po prvem odmerku, torej še isto noč, zato ga lahko vzamemo po potrebi. Optimalni učinek občutimo takoj, ne šele po večtedenskem jemanju kot pri zdravilih rastlinskega izvora ali prehranskih dopolnilih.

Priporočeni odmerek za odrasle je ½ tablete do 1 tableta na dan. Po potrebi se lahko vzameta do 2 tableti na dan. Enkratni dnevni odmerek je treba vzeti zvečer, od 15 do 30 minut pred spanjem, ne sredi noči ali proti jutru oziroma podnevi. Po jemanju zdravila je treba spanju nameniti dovolj časa. Zdravljenje traja od 2 do 5 dni. Starejšim in bolnikom z ledvično ali jetrno okvaro se priporoča najmanjši odmerek. Kombinacija z alkoholom ni priporočljiva, saj poveča sedativni učinek. Zaradi zmanjšane pozornosti je lahko vožnja ali uporaba strojev nevarna.

Ali ste vedeli?

  • Raziskave kažejo, da vsaj 7 ur spanja na noč pomembno poveča odpornost proti okužbam dihal. Dokazano je, da je pri ljudeh, ki spijo manj kot 5 ur na noč, 4,5-krat večja verjetnost za prehlad kot pri tistih, ki spijo 7 ur ali več.
  • Stres je eden od glavnih povzročiteljev občasne nespečnosti. Kadar smo pod stresom, potrebujemo več časa, da zaspimo, ponoči se pogosteje prebujamo in spanec ni dovolj kakovosten.
  • Pri nespečnosti si lahko pomagamo tudi z dihalnimi vajami. Z njimi telo vnovič uravnovesimo in prevzamemo nadzor nad stresnimi odzivi, ki se nabirajo čez dan in zaradi katerih zvečer ne moremo zaspati. Ena od znanih tehnik je tehnika 4 7 8, o kateri najdete več na www.478.si.
  • Več zanimivih informacij in članke o kakovostnem spancu ter tem, kako si pomagati podnevi in kako odpraviti težave z uspavanjem zvečer, lahko poiščete tudi na www.noctibenmea.si.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.