Premik ure in nespečnost

Premik ure in nespečnost

Premik ure marsikomu povzroča težave. Pogoste so motnje v spanju, ki lahko trajajo nekaj dni, preden se telo privadi na spremembo. Nočne težave s spanjem pa vplivajo tudi na počutje čez dan.

Nespečnost, ki se lahko pojavi pri prehodu na poletni ali zimski čas, je pogosto posledica motenj v cirkadianem ritmu (24-urni cikel budnosti in spanja). Za veliko ljudi se težave začnejo že nekaj dni pred premikom ure in trajajo še nekaj dni po njem. Marsikdo zvečer težko zaspi, se ponoči pogosteje prebuja ali se zjutraj zbudi utrujen.

Poskrbimo za dober spanec

Kakovosten spanec je osnova za dobro počutje in razpoloženje, učinkovito delovanje imunskega sistema in duševno zdravje. Če smo naspani, se lažje spopadamo s stresom, depresijo in tesnobo, imamo boljši spomin, se hitreje in bolje odločamo, smo bolj osredotočeni in imamo več energije. Tudi možnost izgorelosti je manjša.

Dobra noč je tista, ko zaspimo manj kot 15 minut po tem, ko ugasnemo luč, se ponoči čim manjkrat prebudimo, zjutraj pa se zbudimo naspani in spočiti ter lahko normalno opravljamo dejavnosti.

Občasna nespečnost lahko vodi v kronično nespečnost. Kako lahko to preprečimo?

Predvsem se svetuje dobra higiena spanja.

  1. V posteljo se odpravimo vsak dan ob istem času in tako vzpostavimo rutino.
  2. Čez dan se dovolj gibajmo ter pazimo, kaj jemo in kdaj. Za dober spanec so priporočljivi manjši obroki, razporejeni čez dan. Zadnjega si privoščimo vsaj 2 uri pred spanjem.
  3. Pred spanjem se izogibajmo kofeinu in alkoholu.
  4. V postelji ne uporabljajmo elektronskih naprav, na primer pametnih telefonov in tablic, ki oddajajo modro svetlobo.
  5. Poskrbimo, da je spalnica prostor za sprostitev, da je temna, čista in brez odvečnih stvari.

Ali ste vedeli?
Strokovnjaki odsvetujejo uporabo elektronskih naprav vsaj 1 do 2 uri pred spanjem.

Kaj, če se kljub upoštevanju nasvetov spanje ne izboljša?

Pri težavah zaradi občasne nespečnosti je učinkovita izbira zdravilo Noctiben Mea, ki je v lekarnah na voljo brez recepta. Vsebuje zdravilno učinkovino doksilaminijev hidrogensukcinat, ki dokazano skrajša čas uspavanja, podaljša spanec ter izboljša njegovo kakovost in kakovost naslednjega dne.

Ključna prednost zdravila Noctiben Mea je, da deluje že po prvem odmerku, torej še isto noč, zato ga lahko vzamemo po potrebi. Optimalni učinek občutimo takoj, ne šele po večtedenskem jemanju kot pri zdravilih rastlinskega izvora ali prehranskih dopolnilih.

Priporočeni odmerek za odrasle je ½ do 1 tableta na dan. Po potrebi se lahko vzameta do 2 tableti na dan. Enkratni dnevni odmerek je treba vzeti zvečer, 15 do 30 minut pred spanjem, nato je treba spanju nameniti dovolj časa. Samozdravljenje lahko traja 2 do 5 dni. Starejšim in bolnikom z ledvično ali jetrno okvaro se priporoča najmanjši odmerek. Kombinacija z alkoholom ni priporočljiva, saj poveča sedativni učinek. Zaradi zmanjšane pozornosti je vožnja ali uporaba strojev lahko tvegana.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.