Nekaj resnic o prehladu

Nekaj resnic o prehladu

Prehlad je »dobri« stari znanec večine ljudi, zlasti v zimskem času. Kljub temu pišemo o nekaterih dejstvih in zmotah – morda boste izvedeli kaj novega.

Prehlad je nalezljivo virusno vnetje zgornjih dihal. Telo se nikakor ne more braniti pred vsemi vrstami virusov, ki ga povzročajo, zato se mu težko izognemo.

Navadno ga spremljajo različni bolezenski znaki (izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, kašelj, zvišana temperatura, glavobol), ki trajajo od 3 do 10 dni.

Pogosto se prenaša z dotikom rok. Če smo prehlajeni in kihnemo ali pa se dotaknemo svojega nosu, potem pa se rokujemo z drugo osebo, je veliko možnosti, da se bo ta oseba okužila. Bolj prikrit, vendar zelo pogost način je tudi okužba prek predmetov. Virus namreč lahko več ur živi na primer na svinčnikih, knjigah, skodelicah. V nasprotju s splošno razširjenim prepričanjem torej kašljanje in kihanje nista ključna načina za prenos okužbe.

Druga velika zmota, ki je nekako splošno sprejeta v javnosti, pa je, da na širitev virusne okužbe vpliva hladno vreme. V času hladnega vremena se ljudje pogosteje okužijo, ker se več zadržujejo v zaprtih prostorih. Povečan stiki z ljudmi pa je razlog za povečano število prehladov.

Simptomi prehlada so različni, zato priporočamo, da izberete najprimernejše zdravilo brez recepta. Pri več simptomih svetujemo klinično preizkušeno zdravilo, ki začne delovati že po 20 minutah. Pri zvišani telesni temperaturi, glavobolu in bolečini v mišicah in sklepih pa so nepogrešljiva zdravila s protivročinskim in protibolečinskim učinkom, ki se raztopijo v kozarcu vode ali čaja. Na voljo so tudi za otroke. Pri kakršnihkoli zapletih pa je nujen obisk zdravnika.